Weekendtip: Een Twitteraccount

Martini

Het weekend: de kater eruit slapen, die opdracht afmaken waarvan de deadline al is verstreken of ’s avonds naar de zoveelste herhaling van Friends staren. ANS-Online geeft elke twee weken een doldwaze tip om wel iets van je weekend te maken. Deze keer: stort jezelf in de twittersphere.

Locatie: In je luie bureaustoel achter je pc Tijd: Varieert, kan op ieder moment Prijs: Gratis

Er zijn veel redenen om een Twitteraccount aan te maken, maar deze lijken in het weekend allemaal aan het licht te komen. Was je namelijk van plan om een weekend te gaan studeren, maar heb je écht geen zin om die wettenbundel, dat werk van Shakespeare of de theorie van Einstein te bestuderen? Twitter vormt de ultieme vorm van studieontwijkend gedrag. Of heb je simpelweg geen sociaal leven? De miniblogsite slaagt er op eenvoudige wijze in om mensen met de rest van de wereld in contact te brengen. En de simpele verveling kan ook al achter je computerscherm te lijf worden gegaan. Wanneer je namelijk mensen volgt die interessant genoeg zijn, is het mogelijk om jezelf het hele weekend met je Twitterpagina te vermaken.

De zeer populaire Twitterpagina met de weinig verhullende naam Shit my dad saysis een voorbeeld van ultiem vermaak. Justin Halpern startte deze pagina om de veelal beledigende uitspraken van zijn bejaarde vader Sam (72) de wereld in te helpen. Zo deed Sam rond Nieuwjaar de volgende uitspraak: "Universe is 14 billion years old. Seems silly to celebrate one year. Be like having a fucking parade every time i take a piss." Het account telt nu al meer dan een miljoen volgers en er wordt zelfs gewerkt aan een sitcom, die op televisie zou worden uitgezonden.

Overigens vormt Twitter ook een medium voor de wat serieuzere student. Zo tweeten nieuwsmedia als Nu.nl, de Volkskrant en Sportweek ieder nieuwsbericht, dat op hun website verschijnt. Ook internationale media doen mee aan de rage, dus ook de New York Times en CNN hebben een eigen profiel. Hierdoor zul je altijd op de hoogte zijn van het allerlaatste nieuws. Bovendien is Twitter ook voor de geobsedeerde fans onder ons zeer geschikt om het weekend mee door te brengen. Coldplay, Lance Armstrong, Britney Spears, Shaquille O’Neal, Al Gore… Allemaal tweeten zij nieuwtjes rond hun persoon de wijde wereld in. De website Times Online heeft zelfs een lijst gemaakt van de 50 celebrities met de meeste followers. Overigens zijn het niet altijd de sterren zelf die nieuwtjes tweeten, soms gaat het slechts om een pagina waarop het management de fans aan de nodige propaganda helpt. Sommige wereldsterren, met wielrenner Armstrong als beste voorbeeld, onderhouden echter zelf hun pagina, waardoor de echte fan een beeld van zijn leven achter de schermen krijgt.

Ook bekende Nederlanders maken deel uit van de Twittercommunity. Zij houden hun pagina vrijwel zonder uitzondering zelf bij. Dit bleek ook uit de ophef die ontstond rondom Ajax-voetballer Gregory van der Wiel. Hij zei zijn twitterpagina inmiddels reeds vaarwel. Kenny van Hummel en Margot Boer zijn nog wel te volgen. Zij werden eerder door ANS geïnterviewd: klink hier voor het interview met Van Hummel en hier voor dat met Boer. Verder is oud-ANS’er Bert Brussen een fervent tweeter. 'Lokale helden' hebben zelfs twitterpagina’s, zoals VOX-columniste Jacqueline van Dongen.

En als het weekend eenmaal voorbij is, dan is het natuurlijk het belangrijkste dat je de ANS-Online Twitter volgt.