Weekendtip: in die Heimat

Chino

Het weekend: de kater eruit slapen, die opdracht afmaken waarvan de deadline al is verstreken of ’s avonds naar de zoveelste herhaling van Friends staren. ANS-Online geeft elke twee weken een doldwaze tip om wel iets van je weekend te maken. Deze keer: een weekendje Keulen.

Locatie: Keulen Tijd: het hele weekend Prijs: 25 euro, reis en verblijf Heb je het helemaal gehad met die Hollandse bekrompenheid? Zit je krap bij kas, maar wil je het weekend toch eens doorbrengen in een andere stad die op de kerk na helemaal is platgebombardeerd? Trommel dan vier metgezellen op en zoek je heil eens in die Heimat!

De reis begin op het station in Nijmegen, waar je het boemeltje naar het Zuiden neemt. In Venlo is de eerste overstap. De stationshal aldaar is opgeluisterd met Duitse kaartautomaten die SchönerTagTickets verkopen. Met deze kaartjes kun je op zaterdag of zondag met vijf personen één dag door heel Duitsland treinen voor maar 33 euro. De enige voorwaarde is dat je alleen gebruik maakt van regionale treinen en er dus iets langer over doet dan met de sneldienst vanuit Arnhem. Het reiscomfort zal het niveau van het Veolia-veetransport niet ontstijgen, maar het is de investering zeker waard. Vanuit Venlo is het maar 1,5 uur naar Keulen, met slechts één overstap in Mönchengladbach.

Eenmaal aangekomen kan de pret beginnen. Keulen telt bijna een miljoen inwoners en doet qua statuur en allure geenszins onder voor enig ander Nederlands alternatief. De kathedraal en de oude binnenstad vormen de toeristische trekpleisters, maar het mooiste van de stad is dat zij zo goedkoop is. Een hostel hoeft in Duitsland doorgaans niet meer dan 10 euro per nacht te kosten, maar de echte sloebers kunnen natuurlijk gewoon bij een wildvreemd persoon op de bank slapen. In ongeveer iedere kroeg in de stad serveert men de lokale trots Kölsch voor maar één euro. Aangezien dit ongeveer een euro goedkoper is dan in Nederland hoeft het niet lang te duren voordat je je treinkaartje eruit hebt gezopen.

De mensen in Keulen zijn gemütlich, het leven is billig, en het uitgaansleven supertoll vergeleken bij de Van Buren of El Sombrero. Zelfs het uitzicht over de stad vanaf de oever van de Rijn is van een geheel andere orde dan het o-zo vertrouwde gezicht op Nijmegen vanuit Lent. Voor iedereen die genoeg vrienden heeft om de kosten van het SchönerTagTicket te delen is Keulen een ideale bestemming.