Weekendtip: de slagroom op de taart

Het weekend: de kater eruit slapen, die opdracht afmaken waarvan de deadline al is verstreken of ’s avonds naar de zoveelste herhaling van Friends staren. ANS-Online geeft elke twee weken een doldwaze tip om wel iets van je weekend te maken. Deze keer: een middagje ouderwets kokkerellen.

Locatie: thuis/keuken Tijd: 1 - 3,5 uur Prijs: varieert, al vanaf 10 euro heb je een degelijk (mis)baksel

Taart bakken, is het niet heerlijk? De hele keuken is bezaaid met witte zooi, je vingers plakken van het kleffe beslag, in je kleren zitten talloze vlekken omdat je je schort bent vergeten voor te doen en wegens het harde kneden schitteren zweetdruppels op je voorhoofd. Daar staat tegenover dat je hele huis zalig ruikt naar versgebakken lekkernijen die je ook nog eens – al dan niet in je eentje – op mag peuzelen. Naast de ingrediënten en een goed recept heb je niet veel nodig (lees: een oven, taartvorm, mixer, deegroller en eventueel een custom-made schort) en het is in de meeste gevallen ook nog eens hartstikke goedkoop om te doen. Alleen maar winnen.

Voor de luie taartenbakkers volstaat een pak appeltaart- of browniemix waar je vaak alleen maar boter, eieren en/of water aan toe moet voegen. Enthousiastere lieden kunnen ’s ochtends een sportief verantwoorde fietstocht naar de dichtstbijzijnde molen maken om ambachtelijke bloem of meel te halen. De mogelijkheden zijn oneindig. Van worteltjestaart tot devil’s food cupcakes, op internet en in traditionele kookboeken is overal een recept voor te vinden. Vooral de recepten van de Amerikaanse auteur/redacteur/zakenmagnaat Martha Stewart rekenen op veel steun van onze vrouwelijke redactieleden. Als je op haar website rond gaat snuffelen, vergeet dan niet om even te checken welke inhoudsmaten er nu eigenlijk bedoeld worden als ze het over ounces, cups of drams heeft. Een ander handig receptenbolwerk is de website van Albert Heijn.

Om er alvast in te komen geeft ANS bij dezen een Engelstalig(*) voorbeeldrecept, eerlijk gejat van Martha. Een laatste tip: zorg ervoor dat je je nieuwbakken creaties niet laat aanbranden, want dan is alle moeite voor niets geweest.

Rocky Road Brownies Nodig: • 1/2 cup (1 stick) unsalted butter, cut into pieces, plus more for pan • 1 bag (12 ounces) semisweet chocolate chips • 1/2 cup granulated sugar • 1/2 cup packed light-brown sugar • 1/2 teaspoon salt • 2 large eggs • 3/4 cup all-purpose flour (spooned and leveled) • 1 cup miniature marshmallows • 1/2 cup chopped nuts, such as cashews, pecans, or walnuts

Bereidingswijze: 1. Preheat oven to 350 degrees. Butter an 8-inch-square baking pan. Line bottom with parchment paper, leaving an overhang on two sides; butter paper. 2. In a heatproof bowl set over (not in) a saucepan of simmering water, combine butter and 1 cup chocolate chips. Heat, stirring occasionally, just until melted, 3 to 5 minutes. 3. Remove mixture from heat; stir in sugars and salt, then eggs, and finally flour, stirring just until combined. Spread batter evenly in prepared pan. Bake until a toothpick inserted in center comes out with moist crumbs attached, 30 to 35 minutes. 4. Remove from oven, and sprinkle with remaining chocolate chips, then marshmallows and nuts. Bake until chocolate is shiny and marshmallows are puffed, about 5 minutes. Cool completely in pan. Using paper overhang, lift cake onto a work surface; cut into 16 squares.

(*) Het bovengenoemde redactielid was, ondanks haar studie achtergrond, inderdaad te lui om deze tekst te vertalen naar het Nederlands.