Weekendtip: nieuwe tweedehands kleren

Het weekend: de kater eruit slapen, die opdracht afmaken waarvan de deadline al is verstreken of ’s avonds naar de zoveelste herhaling van Friends staren. ANS-Online geeft elke twee weken een doldwaze tip om wel iets van je weekend te maken. Deze keer: steek jezelf in nieuwe tweedehands kleren

Locatie: de binnenstad van Arnhem Tijd: zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur, iedere eerste zondag van de maand 12:00 tot 17:00 uur Prijs: bij week-OV 4,20 euro voor een retourtje

Voor een kitscherig schilderij, een quasi antiek kastje en andere huisraad kun je prima bij tweedehands warenhuis Het Goed terecht. Wie echter zichzelf een vintage make-over wil geven, kan beter de trein naar Arnhem pakken. Treinen gaan zeven keer in het uur en brengen je binnen twintig minuten naar het centraal station. Verlaat zodra je bent gearriveerd deze permanente bouwput direct en begeef je richting de Kortestraat. Daar bevindt zich het neusje van de Arnhemse vintagezalm: Superduper.

De toonbank wordt steevast bemand door een intimiderend hippe modeacademiestudent (die bij nadere inspectie vaak best vriendelijk blijkt te zijn) en het koopwaar is netjes op kleur gerangschikt. De minimalistisch ingerichte kelder herbergt een schat aan kleding met voor vrijwel ieder wat wils: van Adidas jasjes tot klassieke colbertjes en van zoete bloemetjesjurken tot opzichtige jumpsuits. Vergeet niet in de graaibakken met accessoires te kijken voor een bijpassende riem, sjaal of zonnebril. En tussen de schoenen kun je zo een paar echte Yves Saint Laurent laarzen tegenkomen.

Naast het tweedehands assortiment verkoopt Superduper stukken uit de collecties van jonge ontwerpers tegen allerminst schrikbarende prijzen. Wat betreft de tweedehands collectie hoef je niet te verwachten hiervoor minder dan H&M-prijzen te betalen. Deze uiterst modieuze winkel weet dat vintage big business is en ziet de gebruikte staat juist als een unique selling point. Wanneer je die redenering accepteert, is Superduper niet duur.

Achter de Bijenkorf gaat de volgende pitstop schuil. Aan de Wielakkerstraat ligt Molenschot, een charmant tweedehands winkeltje met een hilarische website. Deze zaak doet een stuk gemoedelijker aan dan Superduper, maar biedt ook een minder indrukwekkende collectie, zowel in omvang als kwaliteit. Daarbij lijkt de prijs-kwaliteit verhouding soms wat zoek. Tussen de bloezen en broeken die je ook uit de krochten van je ouders’ kledingkast zou kunnen opduiken, is met een beetje geluk toch wat moois te vinden.

Achterin de winkel liggen verscheidene snuisterijen en accessoires tentoongespreid. Afgetrapte gympies en deftige pumps staan opgesteld in een oude kast waarachter twee door een boerenbontlaken gescheiden kleedkamers schuilgaan. Dergelijk gebrek aan professionaliteit en de uitdaging om de parels tussen de Leger des Heils-items te vinden, maken Molenschot zeker een bezoek waard.

Tenslotte is in de Steenstraat - de Bloemerstraat van Arnhem - tweedehands kledingzaak Catch gelegen. De winkel is ruim en overzichtelijk, maar mist de hipheid van Superduper en de charme van Molenschot. De schoenencollectie is echter onberispelijk en je kan er terecht voor een prima spijkerbroek voor 6 euro. En zoals bij alle tweedehands winkels geldt ook hier: tussen het tinnef kun je zomaar een schat vinden.