Weekendtip: Eten uitdelen aan straatmensen

Martijn

Het weekend: de kater eruit slapen, die opdracht afmaken waarvan de deadline al is verstreken of ’s avonds naar de zoveelste herhaling van Friends staren. ANS-Online geeft elke twee weken een doldwaze tip om wel iets van je weekend te maken. Deze keer: eten uitdelen aan straatmensen.

Locatie: Tweede Walstraat 21 Tijd: dinsdag en woensdag van 19.00 tot 20.30, zondagen in oneven weken van 09.00 tot 11.00 Prijs: gratis

‘Vorige week heeft hier nog iemand met een nijptang een van zijn tanden eruit getrokken. Hij had een beetje last van zijn tand, en kon de tandarts niet betalen.’ Het begint gelijk goed als ik woensdagavond aankom bij het afdakje waar stichting Straatmensen voor Straatmensen eten uitdeelt aan daklozen. De vrijwilligers hebben zojuist een tafel, een bankje, etenswaren en een straalkacheltje geïnstalleerd. Zo rond kwart over zeven komen de eerste straatmensen voor een bakje koffie, een boterham of een warme maaltijd. Maaike van Steenwijk (25), student Religiewetenschappen en ‘dinsdagcoördinator’ voor de stichting, vertelt dat het aantal gasten de laatste tijd varieert. Soms komen er twee of drie, soms twintig tot vijfentwintig. Vanavond zullen er uiteindelijk zo’n tien gasten zijn die de sneeuw en vrieskou trotseren. Het eten dat wordt uitgedeeld, is klaargemaakt door een andere ploeg, zodat deze vrijwilligers zich kunnen bezighouden met de distributie. Het afwassen gebeurt ter plekke, zodat de spullen weer schoon gestald kunnen worden in de kleine opslagruimte die de stichting bij woon- en werkvereniging De Grote Broek heeft. Naast eten worden overigens ook kleren uitgedeeld aan de daklozen.

Maaike informeert vriendelijk hoe het gaat met de bezoekers, waarvan zij een groot aantal bij naam kent. ‘Sommigen komen al jaren, daar bouw je toch een band mee op.’ Het blijkt al snel dat het straatleven niet altijd even romantisch is. ‘Hoe gaat het met Karin?’ ‘Niet goed.’ Even later komt ook Tommy aan, op krukken. Hij moest de nacht buiten doorbrengen, en heeft in zijn slaap zijn voet gebroken. Alle gasten informeren bezorgd naar hoe hij dit heeft opgelopen, het blijkt dat de daklozen hier elkaar goed kennen. Tommy: ‘Het is echt een groepje. Maar wel verspreid door de stad.’ Normaal slaapt Tommy ’s winters wel in de nachtopvang. ‘Daar is nu winterprotocol, beneden liggen extra matrassen. Dat kost wel zes euro, vandaar dat je veel mensen ziet bedelen rond deze tijd.’ In de zomer slaapt hij wel vaak buiten, ‘vanwege de lucht’. Hij wil ook nog wel een tip meegeven: ‘Als mensen dekens zien liggen ergens, moeten ze die laten liggen, misschien is het iemands slaapplek.’

Voor meer informatie over de stichting kun je terecht op hun website.

De naam van Karin is gefingeerd.

 

Weekendtip: Een Twitteraccount

Martini

Het weekend: de kater eruit slapen, die opdracht afmaken waarvan de deadline al is verstreken of ’s avonds naar de zoveelste herhaling van Friends staren. ANS-Online geeft elke twee weken een doldwaze tip om wel iets van je weekend te maken. Deze keer: stort jezelf in de twittersphere.

Locatie: In je luie bureaustoel achter je pc Tijd: Varieert, kan op ieder moment Prijs: Gratis

Er zijn veel redenen om een Twitteraccount aan te maken, maar deze lijken in het weekend allemaal aan het licht te komen. Was je namelijk van plan om een weekend te gaan studeren, maar heb je écht geen zin om die wettenbundel, dat werk van Shakespeare of de theorie van Einstein te bestuderen? Twitter vormt de ultieme vorm van studieontwijkend gedrag. Of heb je simpelweg geen sociaal leven? De miniblogsite slaagt er op eenvoudige wijze in om mensen met de rest van de wereld in contact te brengen. En de simpele verveling kan ook al achter je computerscherm te lijf worden gegaan. Wanneer je namelijk mensen volgt die interessant genoeg zijn, is het mogelijk om jezelf het hele weekend met je Twitterpagina te vermaken.

De zeer populaire Twitterpagina met de weinig verhullende naam Shit my dad saysis een voorbeeld van ultiem vermaak. Justin Halpern startte deze pagina om de veelal beledigende uitspraken van zijn bejaarde vader Sam (72) de wereld in te helpen. Zo deed Sam rond Nieuwjaar de volgende uitspraak: "Universe is 14 billion years old. Seems silly to celebrate one year. Be like having a fucking parade every time i take a piss."Het account telt nu al meer dan een miljoen volgers en er wordt zelfs gewerkt aan een sitcom, die op televisie zou worden uitgezonden.

Overigens vormt Twitter ook een medium voor de wat serieuzere student. Zo tweeten nieuwsmedia als Nu.nl, de Volkskranten Sportweekieder nieuwsbericht, dat op hun website verschijnt. Ook internationale media doen mee aan de rage, dus ook de New York Times en CNNhebben een eigen profiel. Hierdoor zul je altijd op de hoogte zijn van het allerlaatste nieuws. Bovendien is Twitter ook voor de geobsedeerde fans onder ons zeer geschikt om het weekend mee door te brengen. Coldplay, Lance Armstrong, Britney Spears, Shaquille O’Neal, Al Gore… Allemaal tweeten zij nieuwtjes rond hun persoon de wijde wereld in. De website Times Online heeft zelfs een lijstgemaakt van de 50 celebrities met de meeste followers. Overigens zijn het niet altijd de sterren zelf die nieuwtjes tweeten, soms gaat het slechts om een pagina waarop het management de fans aan de nodige propaganda helpt. Sommige wereldsterren, met wielrenner Armstrong als beste voorbeeld, onderhouden echter zelf hun pagina, waardoor de echte fan een beeld van zijn leven achter de schermen krijgt.

Ook bekende Nederlanders maken deel uit van de Twittercommunity. Zij houden hun pagina vrijwel zonder uitzondering zelf bij. Dit bleek ook uit de ophefdie ontstond rondom Ajax-voetballer Gregory van der Wiel. Hij zei zijn twitterpagina inmiddels reeds vaarwel. Kenny van Hummel en Margot Boer zijn nog wel te volgen. Zij werden eerder door ANS geïnterviewd: klink hiervoor het interview met Van Hummel en hiervoor dat met Boer. Verder is oud-ANS’er Bert Brussen een fervent tweeter. 'Lokale helden' hebben zelfs twitterpagina’s, zoals VOX-columniste Jacqueline van Dongen.

En als het weekend eenmaal voorbij is, dan is het natuurlijk het belangrijkste dat je de ANS-Online Twittervolgt.