Loading...
Je bevindt je hier:  Home  >  Nieuws  >  Huidig artikel

Gratis muziek en films downloaden verboden

Door   /   03/11/2009  /   1 Comment

Als het aan het ministerie van Justitie ligt komt er een regeling die het illegaal downloaden van muziek, films en dergelijken verbiedt. Een belangrijk doel van deze wet is het scheppen van een legale markt waar tegen betaling muziek kan worden gedownload.

Ondanks dat het ministerie vermeldt dat de regeling niet wordt ingevoerd ‘om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken’ moeten downloadende particulieren waarschijnlijk toch een vergoeding betalen om torrents en andere bestanden binnen te halen. De grootste boosdoener is volgens het ministerie niet de particulier, maar ‘commerciële partijen die zich bezighouden met illegale activiteiten.’

De zogenaamde thuiskopieheffing die nu nog rust op lege cd’s en dvd’s wordt opgeheven, maar daar treedt waarschijnlijk de bovengenoemde vergoeding voor in de plaats. Onder het eufemisme ‘het versterken van de positie van auteurs en uitvoerend kunstenaars’ zal begin volgend jaar een wetsvoorstel worden ingediend dat dit alles moet bewerkstelligen. Voorlopig kan echter nog rustig auteursrechtelijk beschermd materiaal gedownload worden: het wetsvoorstel zal pas op zijn vroegst in 2012 in werking treden.

    Print       Email