Nieuwe naam literair productiehuis

Wintertuin gaat verder als de Nieuwe Oost

Literair productiehuis Wintertuin uit Nijmegen gaat verder onder een andere naam: de Nieuwe Oost. Onder die naam werd al langer samengewerkt met productiehuizen in Deventer en Arnhem, maar nu breidt deze samenwerking zich dus verder uit. 

Al sinds 2011 werkt de Nijmeegse Wintertuin samen met Generale Oost in Arnhem, hoofdzakelijk gericht op dans en theater, en Oost-Nederland in Deventer, een popproductiehuis. Waar het tot dusverre echter vooral ging om losse samenwerking, wordt nu echt alles samen gedaan. Veel van de activiteiten die georganiseerd werden door Wintertuin, blijven bestaan, maar daarnaast komen er ook andere activiteiten die niet meer puur en alleen op literatuur en schrijven gericht zijn. Intensievere samenwerking biedt op die manier veel mogelijkheden voor het organiseren van culturele activiteiten en de organisatoren zelf zijn, afgaand op hun manifest, in elk geval erg ambitieus.

Toch is de naam Wintertuin niet helemaal afgeschreven. Het jaarlijkse Wintertuinfestival, dat dit jaar plaats zal vinden van 22 tot 25 november, blijft wel onder de huidige naam bestaan, alleen dan georganiseerd door een groter productiehuis onder een nieuwe naam.

Add a comment
Vincent Veerbeek
Cultureel de nacht doorhalen

Nijmeegse Kunstnacht heeft voor ieder wat wils

De Nijmeegse Kunstnacht is na zeven jaar uitgegroeid tot een bekend evenement in Nijmegen. Op zaterdag 23 september kunnen cultuurliefhebbers hun hart weer ophalen tijdens het festival.

Het concept van de Kunstnacht is vrij simpel, een laagdrempelige festivalsfeer met acts op verschillende plekken in het centrum van Nijmegen. Hierbij gaat het niet alleen om muziek of poëzie, maar ook literatuur en beeldende kunst. Om half acht geeft Happy Camper in De Vereeniging met dansbare muziek het startsein van de avond. Vervolgens waaiert het publiek uit naar de vele locaties in de Nijmeegse binnenstad.

Zo kunnen bezoekers films van GoShort kijken in het Besienderhuis, genieten van intieme optredens tijdens de Red Shoe Sessions in Theater VIER of een minifestival meepakken in de St. Nicolaaskapel. Daar wordt er gedanst, gezongen en gedicht door verschillende artiesten. Het programma is dus overvol en je komt ogen en oren te kort. Als afsluiter geeft Down The Rabbit Hole nog een stampende afterparty in Doornroosje, waarbij de hoogtepunten van het festival van afgelopen jaar langskomen, maar ook enkele verrassingsacts op het programma staan. Een passe-partout voor de gehele nacht kost 18 euro. Mensen met een CJP-pas betalen, weliswaar zonder een kaartje voor het eindfeest, 10 euro.

 

Add a comment
Jean Querelle
Gratis festival telt meer dan 100 acts

Popronde 2017 nadert

Deze donderdag gaat de zestiende editie van het rondreizende gratis muziekfestival Popronde weer van start, met Nijmegen als beginpunt. Na Nijmegen zijn nog 40 andere steden in heel Nederland aan de beurt, maar ook hier in Nijmegen is al meer te horen dan in een avond valt te passen. 

Op 45 verschillende locaties door de hele stad laten meer dan honderd artiesten in verschillende stijlen van zich horen. Het festival is niet veel gegroeid ten opzichte van vorig jaar, maar er is meer dan genoeg te beleven. Overdag vinden al de zogeheten Popronde previews plaats, met korte optredens als voorproefje. Om half een staat Dakota klaar in het Cultuurcafé op de campus van de Radboud Universiteit om als eerste aan de previews te beginnen. Het echte feest begint 's avonds om acht uur, met een concert van de Amsterdamse indiegroep Pip Blom.

De locaties lopen uiteen van de bekende cafés tot culturele instellingen en zelfs een kapperszaak mag niet ontbreken op het lijstje. Wie na een overdosis cultuur nog zin heeft in een verzetje kan om half een terecht op de afterparty Doornroosje. Na Nijmegen doet Popronde dit weekend Apeldoorn, Zwolle en Roermond aan. Ook andere steden in Nederland verwelkomen Popronde de komende maanden, waaronder Maastricht, Eindhoven en Den Bosch. De traditionele afsluiting van het mobiele festival vindt plaats in Amsterdam op 25 november.

Add a comment
Vincent Veerbeek
Start Popronde-seizoen in Nijmegen

Popronde 2016 voor de deur

Aanstaande donderdag begint in Nijmegen een nieuwe Popronde-seizoen. Wat valt er allemaal te zien op het rondtrekkende, gratis festival?

Deze editie van Popronde in Nijmegen is de grootste tot nu toe. Op 45 locaties in vooral het centrum van de stad zullen er 103 optredens plaatsvinden. Dat zijn drie locaties en negen optredens meer dan vorig jaar. De opening van het festival vindt plaats in Museum Het Valkhof met 3FM-dj Frank van der Lende als gastheer. Overdag zijn er op enkele locaties al previews te zien van artiesten die in de avond optreden in de stad. Om half één bijvoorbeeld treedt AVI ON FIRE op in het Cultuurcafé op de campus van de Radboud Unversiteit. Om acht uur 's avonds begint het spektakel echt met een optreden van openingsact The Fine Harvest in Het Valkhof.

Na dit optreden zullen vanaf half negen allerlei podia in de rest van de stad worden gevuld met artiesten en bands. Niet alleen cafés en de bekende Nijmeegse poppodia bieden plek aan optredens. Ook in de Sint-Nicolaaskapel op het Valkhof spreiden vijf artiesten van allerlei muziekgenres hun talenten tentoon. Het festival zal tot in de vroege uurtjes doorgaan in Doornroosje, waar om half drie 's nachts Thijs Boontjes Dans- en Showorkest optreedt. Als het festijn in Nijmegen is uitgeraast, verplaatst het zich de volgende dag naar Apeldoorn. De nomadetrek van de Popronde zal alle grote steden in Nederland aandoen. Het eindfeest vindt plaats op 26 november in Amsterdam. 

 

Add a comment
Tom Plaum
Is this a festival?

Kunst op de Campus?

Volgende week donderdag organiseert Cultuur op de Campus 'Is this Art?'. Dit is een nieuw festival waarbij de vraag centraal staat wat kunst is.  

Tijdens 'Is this Art?' zullen verschillende uiteenlopende kunst/kitsch-vormen de revue passeren, zoals performance art, het ontwerpen van games, Andy Warhol, een modeontwerper en spoken-word-artiesten. Bezoekers worden tijdens het evenement uitgedaagd zich af te vragen of wat zij krijgen voorgeschoteld kunst is. Ze kunnen hierover tijdens het evenement met kunst/kitsch-experts/amateurs van gedachten wisselen en hun stem uitbrengen. Aan het einde van de avond worden de stemmen geteld en wordt duidelijk wat volgens de meerderheid van het publiek kunst is. 

'Is this Art' vindt op 12 mei plaats van 12:00-18:00 op het Erasmusplein, CC3 en CC5. Misschien zou er eens een festival moeten worden georganiseerd waarin de vraag centraal staat wanneer je een evenement een festival mag noemen. 

 

Add a comment
Tijs Sikma
Lange leve liedjes

Muziekactivisten plakken vijftig stellingen op deur Nijmeegse poptempel

Gisterenmiddag om vier uur 's middags plakten de muziekactivisten van Het Liedjescollectief vijftig stellingen op de glazen deur van Poppodium Doornroosje. Het collectief wil daarmee onder de aandacht brengen wat een liedje een liedje maakt. 

Zoektocht naar het liedje
Alle liedjes zijn muziek, maar niet alle muziek is een liedje; zo luiden de eerste twee van de vijftig stellingen die gisteren op de deur van Doornroosje werden geplakt. Deze stellingen geven aan wat een liedje precies is volgens Het Liedjescollectief. Nummer 33 stelt bijvoorbeeld: 'Een liedje speel je niet om hip te doen' en nummer 39: 'Iemand die een liedje speelt heeft een mening'. 

Merlijn, mede-oprichter van het Liedjescollectief, vertelt dat zij deze actie uitvoeren om het concept 'liedje' te vieren. Hij vertelt dat Bob Dylan en The Beatles door veel mensen als typische liedjesmuzikanten worden gezien, maar dat de essentie moeilijk vast te pinnen is. 'Mensen blijken een bepaald beeld te hebben van wat een liedje is, maar praten er niet met elkaar over. Op deze manier willen het maatschappelijk debat daarover starten.'

Liedjesfestival
Het Liedjescollectief bestaat uit vier bands, Zonder Grond, Niekse, You Should Get To Know Us en Galleons die elkaar ondersteunen in het maken van muziek en regelen van optredens. Zaterdag 16 april vanaf 19.30 uur organiseert Het Liedjescollectief het Liedjesfestival op het schip De Zeester, dat ligt aan de Waalkade tegenover Holland Casino. Daar zullen de vier bands hun liedjes ten gehore brengen. Bezoekers van het festival zijn welkom om ook zelf met ideëen te komen over wat een liedje is. 

Lees hieronder alle vijftig stellingen.
Liedjescollectief4

 

 

 

Add a comment
Bas van Woerkum
Meer voor minder

Cultuurtip april

Cultuur op de Campus geeft op ANS-Online maandelijks een aantal cultuurtips met toelichting. Om uit de bomvolle cultuuragenda’s iets leuks te pikken valt niet mee. In Nijmegen is er veel aanbod, maar weten studenten wel hun weg hiernaartoe te vinden? Dit zijn de tips voor de maand maart door Myrte van Hilten. Myrte is student Engelse Taal en Cultuur.

Groene Week
Kunnen studenten (of, specifieker: hun miserabele budget…) en duurzaamheid ooit hand in hand gaan? Maar natuurlijk! Cultuur op de Campus, CHECK en AKKUduurzaam bewijzen dit bij de Groene Week: een themaweek over duurzaamheid en een leefbare wereld. Tijdens de Groene Week is er iedere dag een duurzaam cafe waar je biologisch speciaalbier, verse kruidenthee en veganistische taartjes kan scoren. Verder is er onder andere een duurzaam diner door WAUD (vier gangen voor acht euro!), kleinkunst van Lieve Bertha, muziek van The World of Dust en zijn er heel veel toffe workshops!

Datum: 18-22 april
Tijd: Iedere dag van 16:00-22:00u
Locatie: Tuin Studentenkerk
Entree: Gratis (sommige activiteiten een kleine bijdrage)

Expo Extravaganza
Over studenten en een miserabel budget gesproken… Wie had ooit gedacht dat studenten échte kunst konden kopen!? Het is toch echt zo: namelijk bij de kunstveiling Expo Extravaganza. De laatste jaren hebben de studenten van Cultuur op de Campus met veel liefde exposities ingericht over de hele campus. De kunstenaars achter deze werken zijn zo vrijgevig om een werk te doneren voor de kunstveiling. Wat een geluk: dat betekent dus dat jij voor een mooie studentenprijs een écht kunstwerk kunt bemachtigen. Op de dag waarop je je stufi krijgt kun je dus meteen naar de Skylounge komen en je bod uitbrengen!

Datum: 25 april
Tijd: 19:00u
Locatie: Skylounge (20e verdieping Erasmusgebouw)
Entree: gratis

Démira
Niemand minder dan Démira, bekend van de Beste Singer-Songwriter van Nederland, komt naar het CultuurCafé! Deze jonge, hypergetalenteerde zangeres is aanstormend talent in Nederland. Eerder verzorgde ze al het voorprogramma bij Maria Mena, John Newman en Boy & Bear en deze maand speelt ze meerdere shows met King Charles. Haar krachtige popmuziek kenmerkt zich door poëtische teksten en invloeden van folk en elektronica. Haar optreden op 26 april is deel van haar EP release tour voor haar nieuwe plaat White Ravens. Ook leuk: het is helemaal gratis!

Datum: 26 april
Tijd: 20:30u
Locatie: CultuurCafé
Entree: gratis

1.   

Add a comment
cultuuropdecampus

Subcategorieën