Kaartverkoop en kick-off

Stukafest trapt achttiende editie af

Op diverse plaatsen op de campus doken, behalve sneeuwpoppen en kerstbomen, de afgelopen week meerdere huiskamerconcerten op. De organisatie van Stukafest is namelijk druk in de weer met het promoten van het studentenhuiskamerfestival dat in februari weer plaats gaat vinden. 

Stukafest is al achttien jaar een bekende naam in Nijmegen en ook in 2018 belooft het weer een divers evenement te worden, met onder meer muziek, theater en gedichten. Op maar liefst twintig studentenkamers kriskras verspreid door Nijmegen treden de hele avond artiesten op. De bezoekers kunnen een keuze maken uit drie verschillende rondes, waarbij ze van kamer naar kamer fietsen. Cabaretier Andries Tunru, theatergroep SABBA en de progressieve folkgroep Steel Sheep zijn slechts een kleine greep uit het brede assortiment van acts tijdens Stukafest. Uiteindelijk wordt het festival afgesloten met een knallende afterparty.

Om het festival nog extra onder de aandacht te brengen, worden daarom donderdag niet een, maar zelfs twee kick-off evenementen gehouden. Vanaf vijf uur kan men binnenlopen bij het Cultuurcafé en later op de avond ook bij Café Dollars, met een optreden van Indie-popband Clint Eastbird. Hierbij gaat ook gelijk de kaartverkoop voor het festival zelf van start.

Add a comment
Jean Querelle
Indie van eigen bodem

'Beste studentenband van Nijmegen' komt met debuut-EP

De Nijmeegse indie-rockers van Foxlane wonnen afgelopen mei studentenbandcompetitie Kaf en Koren. De bandleden hebben sindsdien niet stilgezeten: vrijdag komt hun eerste EP uit, All Quite Good Now.

Foto: Ted van Aanholt

Bescheiden begin
Foxlane mag zich dit jaar 'de beste studentenband van Nijmegen' noemen, een eerste stap richting het grote succes. Guus Timmermans, zanger en gitarist van de band, vertelt hoe het twee jaar geleden allemaal begon. 'Twee van de bandleden kenden elkaar uit Oss, daar zijn de anderen later bijgekomen. De naam Foxlane komt van de plek waar het allemaal is begonnen, op de Vossenlaan, waar wij vaak samenkwamen.' Zelf vergelijkt de band zijn muzikale stijl met die van Foals en The Growlers. 'Mensen die ons live zien, vergelijken ons vaak met de vroege Arctic Monkeys', vertelt Timmermans. 'We bevinden ons dus in die hoek, maar met meer nuance, door basloopjes te gebruiken die uit soul- en jazzmuziek komen.' Zelfs als de band echt groot wordt, zijn ze van plan hun alternatieve karakter trouw te blijven. 'We hebben van begin af aan gezegd dat we geen 3FM-bandje willen worden, niet van die standaard hapslikwegmuziek', legt Timmermans uit. Dat drie van de vier bandleden in Nijmegen studeren, was mooi meegenomen, gezien de positie die de stad inneemt binnen de indie-scene. Na Amsterdam en Utrecht is het de grootste stad van Nederland op het gebied van alternatieve muziek, wat houvast biedt en het tot een goede startplek maakt voor jongen muzikanten. 'De Staat komt hier vandaan, er zijn festivals, wedstrijden en tal van locaties om op te treden', somt Timmermans op.

De weg naar succes
Sinds de overwinning bij Kaf en Koren afgelopen mei is er veel gebeurd rondom Foxlane. 'We zijn de afgelopen maanden flink gegroeid en we hebben heel veel optredens kunnen krijgen door onze titel van beste studentenband', vertelt Timmermans. 'Dat heeft ons meer bekendheid gegeven en daardoor zijn we live ook een stuk sterker geworden.' Tussen de optredens door heeft Foxlane hard gewerkt aan hun eerste EP, die ze helemaal zelf in elkaar hebben gezet. 'We zijn gewoon studenten, dus we hebben geen budget om een studio of een producer te huren', legt Timmermans uit. 'Daarom hebben we geïnvesteerd in apparatuur en alles opgenomen in een schuurtje bij de bassist thuis in Oss. Professionals horen natuurlijk wel dat het zelf opgenomen is, maar we zijn trots op wat we hebben neergezet.' Dat de band zoveel zelf doet, betekent dat het erg intensief is. De band repeteert elke woensdagavond drie uur en ook daarnaast zijn de bandleden veel met Foxlane bezig. Toch valt het volgens Timmermans prima te combineren met een studie. 'We kunnen niet fulltime bezig zijn met muziek maken, want voor iedereen gaat de studie nog steeds voor.' De bandleden hebben het wel gehad over de mogelijkheid dat dit in de toekomst gaat veranderen. 'Als we zo blijven doorgroeien is een tussenjaar misschien een optie.'

Toekomstmuziek
Het gaat de rockers van Foxlane dus voor de wind en ze hopen in de toekomst ook internationaal door te breken. Als eerste stap in de goede richting heeft de band deelgenomen aan Eurorock, een uitwisselingsproject waarbij kleine bandjes uit verschillende landen bij elkaar op bezoek gaan, om zo de muziekscene over de grens te ontdekken. 'Op die manier krijgen we een indruk van waar we over een paar jaar kunnen staan', vertelt Timmermans. Toch ligt er ook binnen Nederland nog genoeg in het verschiet voor Foxlane. Afgelopen weekend namen ze deel aan de achtste finale van de Grote prijs van Nederland, waarvan woensdag de uitslag bekend wordt. Verder werkt de band samen met 'Indielectualiteit', een initiatief van de Nijmeegse band Taveneer. 'Dat is een project waarbij we elke maand gaan optreden op verschillende plekken in Nederland.' Zo hoopt de band ook meer bekendheid buiten Nijmegen te krijgen. 'We willen in elk geval veel gaan spelen met deze EP op zak', besluit Timmermans.

De officiële release van de eerste EP van Foxlane vindt aanstaande vrijdag plaats in poppodium Merleyn.

Foxlane groot

Add a comment
Vincent Veerbeek
Nieuwe naam literair productiehuis

Wintertuin gaat verder als de Nieuwe Oost

Literair productiehuis Wintertuin uit Nijmegen gaat verder onder een andere naam: de Nieuwe Oost. Onder die naam werd al langer samengewerkt met productiehuizen in Deventer en Arnhem, maar nu breidt deze samenwerking zich dus verder uit. 

Al sinds 2011 werkt de Nijmeegse Wintertuin samen met Generale Oost in Arnhem, hoofdzakelijk gericht op dans en theater, en Oost-Nederland in Deventer, een popproductiehuis. Waar het tot dusverre echter vooral ging om losse samenwerking, wordt nu echt alles samen gedaan. Veel van de activiteiten die georganiseerd werden door Wintertuin, blijven bestaan, maar daarnaast komen er ook andere activiteiten die niet meer puur en alleen op literatuur en schrijven gericht zijn. Intensievere samenwerking biedt op die manier veel mogelijkheden voor het organiseren van culturele activiteiten en de organisatoren zelf zijn, afgaand op hun manifest, in elk geval erg ambitieus.

Toch is de naam Wintertuin niet helemaal afgeschreven. Het jaarlijkse Wintertuinfestival, dat dit jaar plaats zal vinden van 22 tot 25 november, blijft wel onder de huidige naam bestaan, alleen dan georganiseerd door een groter productiehuis onder een nieuwe naam.

Add a comment
Vincent Veerbeek
Cultureel de nacht doorhalen

Nijmeegse Kunstnacht heeft voor ieder wat wils

De Nijmeegse Kunstnacht is na zeven jaar uitgegroeid tot een bekend evenement in Nijmegen. Op zaterdag 23 september kunnen cultuurliefhebbers hun hart weer ophalen tijdens het festival.

Het concept van de Kunstnacht is vrij simpel, een laagdrempelige festivalsfeer met acts op verschillende plekken in het centrum van Nijmegen. Hierbij gaat het niet alleen om muziek of poëzie, maar ook literatuur en beeldende kunst. Om half acht geeft Happy Camper in De Vereeniging met dansbare muziek het startsein van de avond. Vervolgens waaiert het publiek uit naar de vele locaties in de Nijmeegse binnenstad.

Zo kunnen bezoekers films van GoShort kijken in het Besienderhuis, genieten van intieme optredens tijdens de Red Shoe Sessions in Theater VIER of een minifestival meepakken in de St. Nicolaaskapel. Daar wordt er gedanst, gezongen en gedicht door verschillende artiesten. Het programma is dus overvol en je komt ogen en oren te kort. Als afsluiter geeft Down The Rabbit Hole nog een stampende afterparty in Doornroosje, waarbij de hoogtepunten van het festival van afgelopen jaar langskomen, maar ook enkele verrassingsacts op het programma staan. Een passe-partout voor de gehele nacht kost 18 euro. Mensen met een CJP-pas betalen, weliswaar zonder een kaartje voor het eindfeest, 10 euro.

 

Add a comment
Jean Querelle
Gratis festival telt meer dan 100 acts

Popronde 2017 nadert

Deze donderdag gaat de zestiende editie van het rondreizende gratis muziekfestival Popronde weer van start, met Nijmegen als beginpunt. Na Nijmegen zijn nog 40 andere steden in heel Nederland aan de beurt, maar ook hier in Nijmegen is al meer te horen dan in een avond valt te passen. 

Op 45 verschillende locaties door de hele stad laten meer dan honderd artiesten in verschillende stijlen van zich horen. Het festival is niet veel gegroeid ten opzichte van vorig jaar, maar er is meer dan genoeg te beleven. Overdag vinden al de zogeheten Popronde previews plaats, met korte optredens als voorproefje. Om half een staat Dakota klaar in het Cultuurcafé op de campus van de Radboud Universiteit om als eerste aan de previews te beginnen. Het echte feest begint 's avonds om acht uur, met een concert van de Amsterdamse indiegroep Pip Blom.

De locaties lopen uiteen van de bekende cafés tot culturele instellingen en zelfs een kapperszaak mag niet ontbreken op het lijstje. Wie na een overdosis cultuur nog zin heeft in een verzetje kan om half een terecht op de afterparty Doornroosje. Na Nijmegen doet Popronde dit weekend Apeldoorn, Zwolle en Roermond aan. Ook andere steden in Nederland verwelkomen Popronde de komende maanden, waaronder Maastricht, Eindhoven en Den Bosch. De traditionele afsluiting van het mobiele festival vindt plaats in Amsterdam op 25 november.

Add a comment
Vincent Veerbeek
Start Popronde-seizoen in Nijmegen

Popronde 2016 voor de deur

Aanstaande donderdag begint in Nijmegen een nieuwe Popronde-seizoen. Wat valt er allemaal te zien op het rondtrekkende, gratis festival?

Deze editie van Popronde in Nijmegen is de grootste tot nu toe. Op 45 locaties in vooral het centrum van de stad zullen er 103 optredens plaatsvinden. Dat zijn drie locaties en negen optredens meer dan vorig jaar. De opening van het festival vindt plaats in Museum Het Valkhof met 3FM-dj Frank van der Lende als gastheer. Overdag zijn er op enkele locaties al previews te zien van artiesten die in de avond optreden in de stad. Om half één bijvoorbeeld treedt AVI ON FIRE op in het Cultuurcafé op de campus van de Radboud Unversiteit. Om acht uur 's avonds begint het spektakel echt met een optreden van openingsact The Fine Harvest in Het Valkhof.

Na dit optreden zullen vanaf half negen allerlei podia in de rest van de stad worden gevuld met artiesten en bands. Niet alleen cafés en de bekende Nijmeegse poppodia bieden plek aan optredens. Ook in de Sint-Nicolaaskapel op het Valkhof spreiden vijf artiesten van allerlei muziekgenres hun talenten tentoon. Het festival zal tot in de vroege uurtjes doorgaan in Doornroosje, waar om half drie 's nachts Thijs Boontjes Dans- en Showorkest optreedt. Als het festijn in Nijmegen is uitgeraast, verplaatst het zich de volgende dag naar Apeldoorn. De nomadetrek van de Popronde zal alle grote steden in Nederland aandoen. Het eindfeest vindt plaats op 26 november in Amsterdam. 

 

Add a comment
Tom Plaum
Is this a festival?

Kunst op de Campus?

Volgende week donderdag organiseert Cultuur op de Campus 'Is this Art?'. Dit is een nieuw festival waarbij de vraag centraal staat wat kunst is.  

Tijdens 'Is this Art?' zullen verschillende uiteenlopende kunst/kitsch-vormen de revue passeren, zoals performance art, het ontwerpen van games, Andy Warhol, een modeontwerper en spoken-word-artiesten. Bezoekers worden tijdens het evenement uitgedaagd zich af te vragen of wat zij krijgen voorgeschoteld kunst is. Ze kunnen hierover tijdens het evenement met kunst/kitsch-experts/amateurs van gedachten wisselen en hun stem uitbrengen. Aan het einde van de avond worden de stemmen geteld en wordt duidelijk wat volgens de meerderheid van het publiek kunst is. 

'Is this Art' vindt op 12 mei plaats van 12:00-18:00 op het Erasmusplein, CC3 en CC5. Misschien zou er eens een festival moeten worden georganiseerd waarin de vraag centraal staat wanneer je een evenement een festival mag noemen. 

 

Add a comment
Tijs Sikma

Subcategorieën