Popronde 2014: wat mag je niet missen?

Evy van der Aa

Het is weer zo ver: rondreizend bandjesontdekfestival, Popronde, strijkt weer neer in Nijmegen op donderdag 18 september. Voor hun grote doorbraak speelden bands als Kensington, Blaudzun, De Staat, Chef'Special en Mister and Mississippi al op Popronde. Dit jaar is het muziekspectakel in Nijmegen groter dan ooit met 85 gratis toegankelijke optredens door de gehele Nijmeegse binnenstad. Omdat je niet alles kunt zien, vissen wij de krenten uit de pap.

13.00 IX in Cultuurcafé Hij werd al op sleeptouw genomen door Jett Rebel, is de rechterhand van Herman van Veen en tourde mee met Kris Berry & Perquisite: Marnix Dorrestein. IX is zijn verfrissende indiepop-project met af en toe een prettig funky sausje, voor liefhebbers van Vampire Weekend. Een voorproefje van deze topper vind je in ons eigen Cultuurcafé!

20.00 Kensington en Sväva in Museum het Valkhof Dé enige echte Kensington? Jawel: rockband Kensington komt, met een speech, champagne en zonder gitaren, Popronde openen in Museum het Valkhof. Aansluitend speelt de bijzondere Friese dreampopsensatie Sväva. Wegdromen gegarandeerd.

21.15 Eveline Vroonland in De Lindenberg Eveline Vroonland doet iets bijzonders met haar stem: ze speelt ermee als ware het een instrument, neemt haar zanglijnen op en creëert zo een heus orkest met alleen haar stembanden. Daarmee schopte ze het tot vast voorprogramma van Eefje de Visser en als Serious Talent op 3FM.

21.45 Yuko Yuko in De Onderbroek Veel aparter dan Yuko Yuko krijg je ze niet: het psychpop-slaapkamerproject van Elias Elgersma klinkt als je favoriete popliedjes die te vaak door een VHS-band zijn gegaan. Daarmee is hij - geloof het of niet - wereldberoemd in Mexico. Zie hem voordat hij ook in Nederland doorbreekt!

22.30 The Great Communicators in Fuzz Super mooie indierock in je favoriete koffietentje: The Great Communicators zijn een begeesterd zestal dat zowaar met een Canadese producer in zee is gegaan.

23.00 The Black Cult in Villa Van Schaeck / Karpe Noktem Bier drinken, crowdsurfen en meebrullen! The Black Cult maakt garagerock in de geest van The White Stripes, en werd daarmee zelfs opgepikt door de enige echte Tim Knol.

00.00 Maask in Galerie Bart (Honig Complex) Maask verheft beatboxen tot een kunst, en maakt het daarmee ook nog eens bizar dansbaar. Zien is geloven, en voetjes van de vloer op de prachtige nieuwe locatie van Galerie Bart in het Honig Complex. De kleine vijf minuten fietsen vanaf het centrum naar de locatie zijn het meer dan waard.

00.30 Project Bongo in STOOM (Honig Complex) Nog meer moois in het Honig Complex: in het gloednieuwe biercafé staat Project Bongo. Deze frisse funky indie stond zelfs al op Sziget te spelen en krijgt nu al behoorlijk wat airplay. Volgend jaar kun je zeggen: 'Toen zag ik ze nog gratis tijdes Popronde.'

01.45 Amariszi in Brebl (Honig Complex) En dan ga je natuurlijk afdansen op de afterparty in Brebl met de feestelijke wereldmuziekband Amariszi. Dat feest gaat door tot in de vroege uurtjes in die Berlijns-aandoende fabriekslocatie van Brebl.

Klik hier voor het volledige programma van Popronde 2014.