Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Nijmeegs Studenten Verkiezingsdebat

ANS bezocht: Nijmeegs Studenten Verkiezingsdebat

door Redactie

Afgelopen dinsdag vond het Nijmeegs Studenten Verkiezingsdebat in het filmhuis LUX plaats. Samen met studentenvereniging Carolus Magnus en LUX organiseerde ANS het debat om de Nijmeegse student wat wijzer te maken in het politieke landschap. Vijf kandidaat-Kamerleden wisten de weg naar het filmhuis te vinden en gingen met elkaar in discussie over werkervaringsplekken, de hoogte van de AOW-leeftijd en de flexibilisering van het hoger onderwijs.

Tekst: Tom Plaum
Foto’s: Sven Nijhof

Volle bak
Studenten die op het laatste moment nog een kaartje willen bemachtigen vangen bot bij de kassa. Alle zitplaatsen in zaal 7 van LUX zijn de dag ervoor al vergeven. Een korte blik in de volle zaal laat zien dat de leden van Carolus Magnus alom zijn vertegenwoordigd. Ze hebben hun dispuutsdas uit de kast getrokken om er tiptop uit te zien voor het debat. OpeningspeilingDe politici daarentegen hebben zich meer casual aangekleed, wat bijdraagt aan de lossere sfeer van de avond. De vijf politici die het tijdens het debat tegen elkaar opnemen zijn Frank Futselaar (SP), Lisa Westerveld (GroenLinks), Giselle Schellekens (PvdA), Rob Jetten (D66) en Zohair el Yassini (VVD). Eigenlijk zou het CDA ook een spreker sturen, maar deze was helaas verhinderd. Het debat kwam voor El Yassini als een verrassing, want de oorspronkelijke spreker van de VVD, Hayke Veldman, had plots op dinsdag Kamerverplichtingen. 

Na een korte opening van de gespreksleiders waarbij het overzicht van de avond wordt uitgelegd, wordt er aan het publiek gevraagd op welke partij ze denken te gaan stemmen op 15 maart. De meeste toeschouwers zijn geïnteresseerd in D66, een klein percentage stemt nog blanco. Na de peiling worden de politici aan het publiek voorgesteld en kan het debat echt beginnen.

Eerste stellingWerkervaringsplekken zijn niet oké
Het onderwerp dat centraal staat bij de eerste stelling zijn onderbetaalde stage- en werkervaringsplekken. Veel afgestudeerden gaan werken op een werkervaringsplek om meer ervaring op te doen, maar krijgen bij volwaardig werk vaak niet meer dan een boekenbon. Schellekens en El Yassini openen met deze stelling. Al snel komen de politici tot een consensus dat de uitbuiting moet worden tegengegaan en dat de mogelijkheden om uitbuiting te melden moet worden verbeterd. Zodra de andere politici zich mogen mengen in het debat, maakt Jetten de opmerking dat minister Asscher van Sociale Zaken de afgelopen jaren op de Arbeidsinspectie heeft bezuinigd. De kans dat uitbuiting van stagiairs wordt opgemerkt binnen de bedrijven is hierdoor verminderd. Schellekens en El Yassini, nu nog coalitiepartners, verdedigen de maatregel van Asscher, terwijl Westerveld en Futselaar zich in meer of mindere mate aansluiten bij de kritiek van Jetten.

Eerste pitchKnor knor
Tussen de stellingen door is er een kort intermezzo, waarin de politici een korte pitch houden over studentenverenigingen en de democratisering in het hoger onderwijs. De pitches worden ingeleid door korte filmpjes van Campus In Beeld, waarin studenten op de campus vertellen wat zij denken over deze twee onderwerpen. Tijdens het eerste filmpje over de studentenverenigingen vertelt een meisje dat ze lid is van Ovum Novum, waarop verschillende Carolingers in de zaal knorrende geluiden maken. De ‘rivaliteit’ tussen beide verenigingen leeft zo te zien altijd bij de leden van Carolus. Het knorren komt nog een keer terug als Schellekens tijdens haar pitch vertelt dat zij een aantal jaar geleden in het bestuur van Argus heeft gezeten. Gelukkig kunnen zij en het publiek erom lachen. Alle politici zien de meerwaarde van de studentenverenigingen in, omdat ze de ruimte bieden aan eigen ontplooiing en het maken van vrienden die je de rest van je leven blijft zien. Futselaar, zelf gestudeerd in Groningen, maakt wel nog een opmerking over de taferelen bij Vindicat. Hij zegt Vindicat zielig te vinden, wat hem boe-geroep oplevert uit het publiek. Dat brengt hem echter niet van zijn stuk.

PubliekHogere of lagere AOW?
De tweede stelling behandelt de verhoging van de AOW-leeftijd. Futselaar en El Yassini beginnen het debat tegenover elkaar en ontketenen een wedstrijdje verplassen over welke partij de meeste banen creëert volgens de doorgerekende plannen van het Centraal Planbureau. Als ze terugkomen op de stelling blijkt dat Futselaar graag terug wil naar 65 jaar, terwijl El Yassini graag ziet dat de AOW-leeftijd op 67 blijft en dat mensen de mogelijkheid moeten krijgen om ook pas op hun 70e met pensioen te gaan. Westerveld, Schellekens en Jetten zien de meerwaarde van een flexibele AOW-grens in, maar deze moet dan ook gelden voor mensen die eerder dan 67 willen stoppen. 

Foto PauzeEensgezind
Na de pauze, waarin het publiek een drankje haalt en de politici met elkaar kletsen en op de foto gaan, wordt de tweede pitch over de democratisering in het hoger onderwijs behandeld. Ook hier zijn de politici eensgezind: de student en de medewerkers moeten meer te zeggen hebben op de universiteit. Zij weten wat het beste is voor de universiteiten en niet alleen de hoge bestuurders mogen de beslissingen over het universiteitsbeleid nemen.

De derde en laatste stelling behandelt het flexibel studeren in het hoger onderwijs. Studenten zouden meer ruimte moeten krijgen om hun collegejaar zelf in te plannen en collegegeld moeten kunnen betalen per vak. Westerveld en Jetten openen de discussie, die niet veel spanning in het begin brengt. Ze staan beide volledig achter het idee en vullen elkaar aan met informatie over de landelijke pilot Flexstuderen. Schellekens en El Yassini zijn ook voor een mogelijkheid tot flexibeler studeren voor de student, maar Futselaar is sceptischer. Hij is van mening dat studenten beter meer vakken kunnen volgen binnen het collegegeld dat ze al betalen. 

Winnaar van het debatWie is de winnaar?
Na de stelling over flexstuderen komt er een einde aan de debatavond. Het publiek krijgt de kans om te bepalen wie volgens hen het debat heeft gewonnen. Deze verkiezing mondt uit in een tweestrijd tussen Westerveld en El Yassini. Westerveld lijkt de winnaar van de avond te worden, maar enkele late stemmers pushen uiteindelijk El Yassini naar de overwinning. Hij mag zich de beste debater van het Nijmeegs Studenten Verkiezingsdebat noemen. Het publiek heeft een leuke avond politiek gehad, maar of het minder zweeft dan voor het debat is nog maar de vraag. De verkiezingsstrijd is nog lang niet gestreden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen