logo website ANS

 (advertentie)

ANS bezocht: Zomerstaart

Stichting

Bekenden komen elkaar op Zomerstaart eindeloos tegen, terwijl lachende kinderen de brugpijlers beklimmen en in het zand spelen. De singer-songwriters van vandaag beginnen eerder dan het programma aanvankelijk vermeldde, maar de aanwezigen op De Kaaij lijken dit niet in de gaten te hebben. Op dit onderdeel van het langlopende festival krijg je een ongedwongen gevoel. Dit jaar kon men twee maanden gezelligheid vinden onder de Nijmeegse Waalbrug. Tussen 27 juni en 18 juli werd hier al genoten van kunst, buitenlandse keukens en cultuur, om het van 15 augustus tot en met 13 september nog een maand over te doen onder het mom van een ‘Zomerstaart’.

 

Vintagemarkt Op de voorlaatste vrijdag van het festival hebben verkopers hun waren uitgestald. Het overkoepelende thema van de markt is vintage: mooie, herbruikbare spullen voor de liefhebber. Voor een groot deel bestaat het aanbod uit kleding. Bontjassen, die decennia terug de kern van de modewereld vormden, zijn nu minstens voor een tweede keer te koop. Bij het kraampje van ‘Hannahdingen’ liggen onder meer portemonnees en kussentjes. Het bijzondere aan deze producten is dat ze zijn gerecycled. Soms bestaan ze zelfs in hun geheel uit gebruikte spullen.

DSCF3266Alles voor de sfeer In de namiddag en ’s avonds laten drie singer-songwriters piano en gitaar horen. Men komt hier niet voor van zijn plek, maar toch wordt het gewaardeerd. Hoewel het podium centraal op het terrein gelegen is, is het bij lange na niet het centrum van de aandacht. Het draagt simpelweg bij aan de algehele sfeer. Mensen bezoeken De Kaaij voor een rustige vrijdagmiddag en een hapje eten met vrienden of het gezin, niet voor de artiesten.

Verontwaardigd roept een moeder over een kind: ‘Is ze nú huiswerk aan het maken? Waarom?’ Voor sommige mensen is dit een gelegenheid om bij te komen van de eerste school- of werkweek, voor anderen misschien wel de laatste vrijdag van de vakantie.