logo website ANS

 (advertentie)

ANS bezocht: opening Doornroosje

Evy van der Aa

Gisteren opende het nieuwe Doornroosje haar deuren met een spetterend feest. Na drie jaar is de bouw van het Nijmeegse poppodium afgerond. ANS bezocht de officiƫle opening.

Door: Evy van der Aa en Daan van Acht

Vanaf half acht krijgen de gelukkige bezoekers die een kaartje wisten te bemachtigen de tijd om het nieuwe gebouw te verkennen. De eerste uurtjes worden gedomineerd door de oudere generaties in pak, die van de gelegenheid gebruikmaken om herinneringen op te halen aan hun eigen gouden Roosje-tijd. Na een uur van geroezemoes en zachte beats op de achtergrond, stormt de presentator van de avond het podium op.

Toine Tax, directeur van Doornroosje, spreekt als eerste de zaal toe. De boodschap van zijn speech is duidelijk: 'Kom in groten getale. De eerste maanden zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat in de toekomst grote namen naar Nijmegen komen.' Na Tax betreedt Burgemeester Hubert Bruls het podium, die in zijn toespraak zijn liefde voor Doornroosje niet onder stoelen of banken steekt. De afgelopen jaren heeft zijn drukke agenda er echter voor gezorgd dat hij het poppodium niet vaak kon bezoeken. 'Als het Roosje lukt om Oasis bij elkaar te brengen, dan sta ik weer vooraan. Zorg wel voor een goede verzekering, de kans is groot dat ze alles kapotslaan.'

Op het scherm achter het podium verschijnt een filmpje waarin beelden worden getoond van het oude Doornroosje. Deze herinneringen aan 44 jaar Doornroosje worden gevangen in een fles, die door een meisje meegenomen wordt naar het nieuwe poppodium. Wanneer de fles opengaat, vult de zaal zich met rook die de geest van Roosje symboliseert. Doornroosje is los.

Na het officiƫle gedeelte, volgt een gevarieerde line-up met bands en artiesten. De kleinere van de twee zalen, bekend als de paarse zaal, kenmerkt zich door dance, hiphop en urban. In de rode, grotere zaal, zijn onder andere optredens van The Pax, de vroegere combinatie van Go Back To The Zoo en De Staat, de swingende Gallowstreet Brass Band en De Staat in de huidige formatie. 'Staat dansen in het vocabulaire van het nieuwe Roosje?', scandeert de zanger van de Nijmeegse band. Dat staat het zeker.