ANS bezocht: What's in the Music

Evy van der Aa

Klassieke muziek is voor veel studenten een ver-van-hun-bed-show. What's in the Music is een poging ook deze groep voor klassieke muziek te interesseren. Dit project bestaat uit een reeks van vier concerten in De Vereeniging met klassieke muziek 'in een bijzonder jasje, speciaal voor studenten'. ANS bezocht de eerste aflevering van deze reeks.

Tekst: Tijs Sikma Foto's: Evy van der Aa

Het is donker in de kleine zaal van de Vereeniging, kleine kaarsjes vormen de enige bron van licht. Het publiek, bestaande uit zowel oudere mensen als studenten, is goed gekleed en kijkt verwachtingsvol naar het trio dat op het podium plaatsneemt. In het midden van het podium begint een harpiste te spelen, geflankeerd door twee mannen in het zwart. Korte hypnotiserende arpeggio’s vullen de ruimte. De ene man neemt de grillige melodieën van de harp op, om ze vervolgens te vervormen en allerlei exotische geluiden toe te voegen. De andere zorgt voor sfeervolle visualisaties, die op het grote scherm achter hen verschijnen en rustig meedeinen op de muziek.

IMG_0514Het meisje met de harp wiegt zachtjes heen en weer terwijl de twee tovenaars haar begeleiden. Het is moeilijk om je ogen van de vingers die vliegensvlug de snaren bewerken, af te houden. Alleen de oneindige cirkeltjes van geluid bestaan nog. Dit is trance-muziek in de eigenlijke betekenis van het woord. Het geheel voelt als een oase van rust, waar af en toe in de achtergrond pulserende bassen of grommende trommen, dreigen. Juist deze momenten, waarin de harmonie wordt doorbroken, zijn het mooist.

Canto Ostinato is gebaseerd op heel veel kleine zich alsmaar herhalende motiefjes, waardoor het na een tijdje soms eentonig wordt. Toch is deze uitvoering van het muziekstuk een veelbelovend begin van een bijzondere concertreeks.