Nieuwjaarsrede RU: Ik hou van Holland

Evy van der Aa

Vandaag, de eerste werkdag van het nieuwe jaar, gaf Gerard Meijer, voorzitter van het College van Bestuur, de nieuwjaarsrede. In ruim een uur durende speech blikte hij terug op 2014, werden de Hermesdorfprijzen uitgereikt en werd vooruitgekeken naar wat 2015 de RU gaat brengen. ANS bezocht de nieuwjaarsrede, die toch wel veel weg had van Ik hou van Holland, met kaas, fietsen en bloemen.

Meijer op de fiets
Wanneer je binnenkomt bij de aula, merk je meteen dat er iets bijzonders te gebeuren staat: een ensemble met vier muzikanten met strijkinstrumenten wacht de bezoekers binnen op. ANS neemt plaats in de overvolle zaal vol net geklede mensen. De fietsroute van Gerard Meijer werd gefilmd en op een groot scherm getoond. Na een grote omweg over de campus komt de collegevoorzitter met zijn jas aan op een Radboud-fiets de zaal binnenrijden, terwijl de fiets pas 5 seconden daarvoor arriveerde bij de aula. Opvallend is dat zijn microfoon al werkt.

Kaas als hoogtepunt
Tijdens het jaaroverzicht passeerden de opening van het Grotiusgebouw, het vijftigjarig bestaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, het evenement Radboud Sports, de oplevering van SSHN-complex Talia, de rectoraatswissel en de Vrede van Nijmegen Penning, die uitgereikt werd aan Neelie Kroes, de revue. In dit rijtje werd ook de Duitse kaasetende student genoemd, die met een blok kaas tijdens college op 9gag verscheen. Meijer stapte voor de gelegenheid over op de Duitse taal en begon over het feit dat de internationale student waarschijnlijk nooit van een kaasschaaf heeft gehoord; dat is immers een typisch Nederlands product. De Duitser mocht naar voren komen en kreeg een enorm blok kaas overhandigd, met kaasschaaf. Minpunten van het afgelopen jaar werden tijdens de zitting achterwege gelaten, aan het ontslag van het management van de Honours Academy is geen woord gewijd.

Geen gekke sprongen
Na de bespreking van het verleden volgt de uitreiking van de Hermesdorfprijzen, die gaan naar onderzoekers die veel media-aandacht verwierven. De drie winnaars in verschillende categorieën ontvangen een bijzondere medaille en bloemen. De nieuwjaarsrede eindigt met een blik op de toekomst. Met behulp van het Strategisch Plan voor 2015-2020, met als motto Change Perspective, wil de RU in een open cultuur blijven werken aan de toekomst. 'We gaan geen gekke sprongen maken, maar gaan door op de ingeslagen weg', aldus Meijer. Met de boodschap 'een gelukkig 2015 toegewenst', begeeft de menigte zich naar een luxe lunch met - om 12.30 uur op de eerste maandag van het jaar - champagne.