ANS bezocht: Konings Comedy

Kim Saris

Lachen is gratis. Ook op de maandelijkse comedy open mic in Café de Opera. Dinsdagavond 20 januari was het tijd voor de tweede editie van Konings Comedy. De cabaretiers, van gepiercete gothics tot homolievende moslims, lieten hun grappen en grollen horen met de nodige zelfspot en grofgebekte woordkeuzes.

Depressieve gothics en rookworstreïncarnaties Café de Opera zit tot de nok gevuld met bierdrinkend publiek. Dit keer is het niet zomaar een gezellige kroegavond in het bruine café aan het Koningsplein. Het publiek is gekomen voor de tweede editie van Konings Comedy, een maandelijkse comedy open mic, opgericht door RU-student Zuva Martens. Zuva, zelf een groot podiumbeest, vraagt het publiek hun pint weg te zetten en zich warm te klappen voor de eerste cabaretier: Remko (‘met een k.’) De lange, magere man weet het publiek meteen klaar te stomen met zijn portie brutale humor en toneeltalent. Na hem volgt Thijs – naar eigen zeggen een depressieve gothic – die werkt in een champignonfabriek bij een groot mes (‘ik had het meeste ervaring met snijden, vandaar’). Vervolgens staat er een echt ‘cabaretiershoofd’ achter de microfoon, genaamd Daan, die in de huid kruipt van kinderprogrammapresentators tot Hamas-strijders. Daan houdt een relaas over het saaie kantoorleven en over zijn wens te reïncarneren als rookworst.

Voorkeur voor dikke meisjes Presentator Zuva springt zelf tussen de cabaretiers door ook nog even achter de microfoon voor een onemanshow en dan is het de beurt aan Mick. Deze slanke cabaretier vertelt over zijn voormalig leven als zwaargewicht: ‘Je kunt het vet van de jongen halen, maar de jongen niet van het vet’, zegt hij, doelend op zijn seksuele voorkeur voor dikke meisjes. Vingers schieten omhoog wanneer Mick verdergaat over zijn seksleven, maar de cabaretier roept bars uit: ‘Nee, jullie mogen geen vragen stellen!’. Na het opwindende optreden van Mick, wordt de microfoon opgeëist door een dronkaard op de eerste rang. Met veel mimiek tijdens zijn verhaal, vertelt deze Teun over vriend Sofa. Wat een avondje hoeren en sloeren had moeten worden voor de twee heren, eindigde in een nachtje in de ontwenningskliniek: ‘Ik had enkel twee 7up’jes op’, roept Teun verontwaardigd ter afsluiting. ‘En… een klein jointje dan.’

Melige moslims en blije dikkerds Na de glazige humor van Teun is het de beurt aan de enige echte Nijmeegse cabaretier Samir. Met veel zelfvertrouwen spreekt hij over de toenemende agressie in de samenleving: ‘Christenen haten joden, joden haten moslims en moslims haten iedereen’, zegt Samir. ‘Bij mij als moslim is het zelfs zo erg dat als ik in de spiegel kijk, ik denk: iew, boem!’. Samir geeft tevens vele komische persiflages, waaronder van zijn 'gay best friend' Tony. ‘Ik zeg altijd tegen hem: ‘Kom niet aan mijn tepels of kont, maar als je me kietelt… dan laat ik me helemáál gaan.’ Last but not least, is daar Robert-Jan, die alle grofheid te boven gaat. Sinds kort woont hij in Zeddam, waar geen enkele allochtoon te vinden is: ‘Dat is echt lastig, want dan weet je bij een misdaad dus nooit wie het gedaan heeft.’ Met zijn grappen zoekt hij de grenzen van discriminatie op. Zo vertelt hij over baby’s met hazenlippen (‘eerste baby’s zijn net als de eerste pannenkoek: die mislukt altijd’) en over dode oma’s (‘ze had altijd al een koude kant’). De avond wordt door Robert-Jan beëindigd met zijn eigen ‘carnavalskraker’ Ik ben dik, over de voordelen van een dikkerd. Zelf benieuwd naar dit grofgebekte geschimp en grensoverschrijdende zelfspot? De derde editie zal op 24 februari plaatsvinden, wederom in Café de Opera.