ANS bezocht: Ragweek: Liefdeslessen

Een week lang rare spelletjes doen, het op een zuipen zetten en liedjes zingen voor het goede doel. Deze week zijn er in Nijmegen weer genoeg filantropische activiteiten te vinden: de achtste Nijmeegse Ragweek is van start gegaan en ANS doet verslag van de leukste acties. Dit keer: Liefdeslessen in de kroeg.

In het sfeervolle Café van Rijn klinkt van alle kanten het opgewekte geroezemoes van voornamelijk jongedames. De studie Psychologie is hier hoorbaar goed vertegenwoordigd. De lezing is dan ook georganiseerd door het SPS-NIP; de studentensectie van het Nederlands Instituut van Psychologen. In een interactief college toont sociaal psycholoog Tila Pronk aan de hand van psychologische onderzoeken de regels van het liefdesspel en - nog interessanter - hoe je dit spel het beste kunt winnen.

Na een kort promotiepraatje gaat het college van start met een petje-op-petje-af variant met hartjes, waarvan de winnaar zich een liefdesexpert mag noemen. Daarna begint de lezing pas echt. Sommige clichés worden doorgeprikt - liefde op het eerste gezicht bestaat niet - , anderen bevestigt - mannen willen eerder direct met een vrouw naar bed dan andersom. Als ware liefdesdiscipelen luistert het publiek aandachtig. Liefde bljkt een grillige minnares te zijn en is weinig democratisch. Alleen diegenen met de juiste fysieke verhoudingen worden door haar verkozen en bovendien heeft ze hierbij een voorkeur voor de machtigen der aarde. Aantrekkelijke mensen blijken in Nederland gemiddeld zelfs een hoger loon te krijgen en minder zwaar gestraft te worden. Het wordt daarom hoog tijd voor een knap-tax.

Aan het einde van het college geeft Pronk gelukkig nog een aantal tips, waarmee zelfs een assymetrische man of een vrouw - met een heup-middel verhouding van boven de 0,7 - zijn aantrekkelijkheidskapitaal kan verhogen. Vrouwen: trek een rode jurk aan. Mannen: vergeet die openingszinnen en vraag gewoon; 'Hoi, hoe gaat het?' Als je dan nog geen succes hebt, leer het dan van de meesters.