logo website ANS

 (advertentie)

ANS bezocht: Lezing Jane Goodall

Eveline Knapen

Jane Goodall, natuurbeschermer, bioloog en antropoloog, verzorgde gisteren een lezing in Concertgebouw De Vereeniging onder de naam Sowing the Seeds of Hope. De voordracht werd georganiseerd door het Soeterbeeck Programma in samenwerking met het Jane Goodall Instituut Nederland. ANS bezocht het evenement en doet verslag.

Tekst: Eveline Knapen Foto's: Stephan Löcke

 

 

goodall zaalHet is overduidelijk dat er deze middag een lezing van de natuurbeschermer plaats zal vinden: je wordt omringd door kraampjes waar Goodall’s boeken worden verkocht. Twintig minuten voor aanvang zit de zaal, die ruimte biedt voor 1400 bezoekers, nog niet echt vol. Het grootste deel van het publiek is daarnaast geen student meer. Uiteindelijk blijft toch slechts een enkele stoel leeg en kan de voordracht beginnen.

Nog meer Radboud Rector magnificus Theo Engelen start de lezing met een introductie over de inmiddels 81-jarige Goodall. Niet geheel accentloos vertelt hij in het Engels over het leven van de vrouw. De wetenschapper ontdekte in de jaren zestig dat Chimpansees meer op mensen leken dan tot dan toe werd gedacht. Zo zag zij de mensapen werktuigen maken. Engelen blijft niet bij zijn aankondiging van Goodall: hij vertelt ook dat de naam van het Soeterbeeck Programma per september wordt veranderd in Radboud Reflects.

Grootse dromen Goodall steekt van wal met een beschrijving van haar leven. Al vroeg werd zij gefascineerd door Afrika en het dierenrijk. Haar droom om naar Afrika te reizen komt uiteindelijk ook uit. In Tanzania bestudeerde de wetenschapper de Chimpanseepopulatie, wat uiteindelijk heeft geleid tot haar baanbrekende ontdekkingen.

goodall in tekstEen heldere boodschap Het tweede deel van de lezing besteedt Goodall aan het uitdragen van haar boodschap: zorg goed voor de aarde. ‘De mensheid is de connectie met de aarde verloren.’ Haar lezing kenmerkt zich door de hoop die zij heeft in een betere toekomst. Hoewel Goodall toegeeft dat veel wetenschappers denken dat de aarde niet meer te redden is, zijn er volgens haar twee redenen om te blijven geloven in een goede afloop. Ten eerste is ze ervan overtuigd dat er nog tijd is om de toekomst te veranderen, daarnaast heeft ze vertrouwen in de uitbreiding van de menselijke kennis die kan worden gebruikt om de aarde te redden.

Open deuren Het tweede uur van de lezing begint met een kort interview met Goodall door een medewerker van het Soeterbeeck Programma. Hierna is het de beurt aan het publiek om prangende vragen aan de beroemde natuuractivist te stellen. De meeste vragen hebben vooral een hoog ‘open deur’-gehalte. Daarnaast willen de meeste aanwezigen zich maar wat graag introduceren aan Goodall. Het lukt sommigen om een vraag te stellen die recht doet aan het niveau van de wetenschapper, waardoor het laatste uur van de voordracht toch de moeite waard is. Meermalen blijft Goodall daarnaast benadrukken dat ‘iedereen en elke dag een verschil maakt’.