ANS bezocht: Film for Thought

Kim Saris

Gisteren werden de 'kelders' van LUX omgetoverd tot het decor van de eerste editie van filmfestival Film for Thought. De festivalbezoekers werden zeker niet teleurgesteld: het drukke, ietwat wazige blokkenschema was opgevuld met een rijk programma aan muziek, theater, filmvertoningen, docu's, discussies en een after-borrel met de dj. Het thema van de avond was generatie Y, de generatie grofweg geboren tussen 1980 en 2001, die wordt gekenmerkt door carrierètijgers en depressieve geesten.

Bij het afdalen van de trappen van het LUX op weg naar de Film for Thought-activiteiten, komt een worstengeur je tegemoet. Het hotdogtentje staat pontificaal op het pad naar de filmzalen, omringd door heren in monnikengewaden, een heuse waarzegster, een cowboy-achtige zanger, een fotoshoot-setting en heen en weer rennende organisatoren. Geen toiletganger op de avond ontloopt de twee monniken, de zogenaamde 'zenmeesters', die je voor je toiletbezoek even vragen of je nog iets los wilt laten. Je kunt vervolgens een geschreven boodschap achterlaten op een briefje op een zogenaamde Pee Carefree-bord. Naast de zenmeditatie, staat een jolige gitarist met een cowboyhoed op, die de voorbijgangers trakteert op een serenade. Twee giebelende jongens met hotdogs in hun handen, gaan geamuseerd naast de cowboy staan en worden al blozend door hem toegezongen.

IMG_20150521_202339 (1)

In zaal 7 treedt onder o.a. cabaretier Tom Lash op, die het heeft over lastige sensorkranen, is er een documentaire over 'Generatie nooitgenoeg', zingen songwriters Janique en Niels het publiek toe en kan er tot in de late uurtjes worden gedanst op de muziek van vj 'Glitterende eekhoorn' en het dj-duo 'The Boogie Brothers'. Als je gewoon een steengoede film wil zien, moet je naar zaal 7, waar de film Aanmodderfakker draait. Door deze film die gaat over een 32-jarige langstudeerder met een studieschuld van 70.000 euro, ga je je bijna schuldig voelen dat je op dat moment niet boven je studieboeken hangt. Voor de filmzalen wordt de festivalganger opgewacht door de 'Fortuneteller'. De waarzegster op VANS-sneakers licht je in over je toekomst door te voelen aan de Mercurius-, Saturnus- en Venusheuvelberg op je hand.

IMG_20150521_225355

Rond een uur of elf zijn de zenmeesters, de waarzegster, de fotograaf én de hotdagverkoper er wel een beetje klaar mee en sluipen ze tussen het publiek de zalen in. De meeste bezoekers zijn ondertussen al in het LUX-café gaan zitten in de filmzaal te genieten van de film Frances Ha draait. De film gaat over een danseres, die onophoudelijk gênante opmerkingen maakt en het wordt voor veel kijkers haast te ongemakkelijk om naar haar te kijken. In LUX 7 heeft ondertussen een groot deel van de mensen zich verzameld op hipstervloerkleedjes, -tafels en -stoeltjes. Enthousiasme, dat is het gevoel dat heerste onder de bezoekers. Door de diversiteit van het programma was er voor ieder wat wils.