Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: Arrow (2012-heden)

ANS kijkt: Arrow (2012-heden)

door Vincent Veerbeek

Toen Arrow in 2012 voor het eerst op de buis kwam, had de superheldenfilm als genre Hollywood al lang en breed veroverd, maar de serie had in veel opzichten de primeur als een van de eerste superheldendrama’s op het kleine scherm. De serie mag dan misschien niet heel bekend zijn, hij is in veel opzichten toonaangevend geweest voor de tientallen tv-series die de afgelopen jaren gemaakt zijn omtrent superhelden. Arrow, losjes gebaseerd op de Green Arrow-stripboeken, vertelt het verhaal van een schipbreukeling die na vijf jaar terugkeert om de criminaliteit in zijn thuisstad te bestrijden. Met het zesde seizoen voor de deur neemt ANS deze serie onder de loep.

Sterk begin
In het eerste seizoen zien we hoe Oliver Queen (gespeeld door Stephen Amell) naar huis terugkeert na vijf jaar op een onbewoond eiland gestrand te zijn geweest. Gewapend met een pijl en boog gaat hij de straat op om de misdaden van zijn overleden vader, een invloedrijke zakenman, recht te zetten. Hierbij komt hij op het spoor van een complot waar iemand achter blijkt te zitten die hij goed kent. In zijn missie wordt hij bijgestaan door een team dat zich in de loop van de serie steeds verder uitbreidt. In het prille begin draait het echter nog vooral om Oliver zelf en sidekicks John Diggle (gespeeld door David Ramsey) en Felicity Smoak (gespeeld door Emily Bett Rickard). Ook zijn familie en vrienden, die niets afweten van zijn geheime bestaan, spelen een grote rol, hoewel de serie hier soms wel wat steken laat vallen. Het feit dat vriend Tommy (gespeeld door Colin Donnell) met Oliver’s ex Laurel (gespeeld door Katie Cassidy) aan het daten is, zorgt bijvoorbeeld voor overdreven dramatische situaties. De rest van het seizoen maakt gelukkig veel goed, mede omdat de scènes in het heden worden afgewisseld met flashbacks. Daarin zien we wat er in de vijf jaar tussen schipbreuk en superheld heeft voorgevallen. Dit alles maakt voor een spannend eerste seizoen, met veel mysterie en actie, waarin de invloed van de duistere Batman-trilogie van Christopher Nolan duidelijk is terug te zien.

Goede tijden, slechte tijden
De seizoenen daarna bouwen voort op deze succesformule, beginnend met een fantastisch tweede seizoen. Oliver neemt het daarin op tegen iemand die uiteindelijk een oude bekende uit de flashbacks blijkt te zijn, daar nog als good guy. Een indrukwekkend staaltje televisie waarbij handig gebruikt wordt gemaakt van de flashbackstructuur. Helaas takelde seizoen drie snel af en het vierde seizoen is eigenlijk niet eens meer het noemen waard. De kwaliteit van vrijwel alles gaat enorm achteruit, van het verhaal tot de dialogen tot de actie. Het resultaat is tenenkrommend slecht. Wat ooit een duister superheldendrama was, werd gereduceerd tot een opgeblazen soap. Gelukkig zette seizoen vijf veel fouten recht: minder onnodig drama, een indrukwekkende tegenstander en een climax aan het eind van het seizoen waarin voor de verandering Star City eens niet werd bedreigd. Die formule was na vier jaar toch wel een beetje uitgewerkt. Ook de gigantische cliffhanger waarmee het seizoen eindigde lijkt veelbelovend, maar of seizoen zes de verwachtingen waar kan maken, moet blijken.

Gedeeld universum
In het tweede seizoen van Arrow werd Barry Allen (gespeeld door Grant Gustin) geïntroduceerd en dit was het begin van Arrow als onderdeel van een groter universum. Barry Allen kreeg in 2014 een eigen serie, The Flash, die inmiddels aan het vierde seizoen begint en een tweede spin-off over enkele randpersonages uit beide series, Legends of Tomorrow, volgde in 2015. Ook de serie Supergirl hoort inmiddels bij de steeds groter wordende wereld, hoewel de series nog steeds sterk hun eigen karakter hebben en prima afzonderlijk te volgen zijn. De grote cross-over halverwege het seizoen, waarin de series even samenkomen, is echter elk jaar wel iets om naar uit te kijken. Dat sommige personages die eerst een grote rol speelden in Arrow nu hun eigen serie hebben is leuk om te zien en bovendien kenmerkend voor de groei die de serie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Al met al is Arrow, zeker de eerste seizoenen, een aanrader voor iedereen die nog geen genoeg heeft van superhelden. Vijf seizoenen en drie spin-offs later is de serie veel veranderd, maar het blijft televisie die weet te boeien. Met het vijfde seizoen hebben de makers van Arrow weer stappen in de goede richting gezet en er is reden genoeg om uit te kijken naar seizoen zes, dat volgende week van start gaat op de Amerikaanse televisie.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen