Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: Stranger Things 2 (2017)

ANS kijkt: Stranger Things 2 (2017)

door Redactie

Je ziet vier jonge geeks in een arcadehal spelen, dan dezelfde jongens verkleed als Ghost Busters tijdens Halloween op school en je hoort Michael Jacksons Thriller op de achtergrond. De liefdevolle ode aan de jaren tachtig die kenmerkend is voor Stranger Things was terug in de eerste trailer die Netflix uitbracht voor het tweede seizoen. De fans van seizoen een zaten met smart op het nieuwe seizoen te wachten en de trailer werd dan ook met gejuich ontvangen. Maar kan het onlangs verschenen tweede seizoen, dat sinds 27 oktober op Netflix staat, voldoen aan de hoge verwachtingen na het succes van seizoen een?

Tekst: Jonathan Janssen

Hawkins opnieuw in de problemen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Ja, dat kan het. Die verwachtingen worden misschien zelfs nog wel overtroffen in het nieuwe seizoen. Het vervolg is grootser, epischer en mogelijk ‘stranger’. Het opent opnieuw met Will, de vermiste jongen uit het eerste seizoen, die last heeft van een soort nare dagdromen, waarin hij voor even terug lijkt te zijn in de duistere Upside Down. Iedereen in zijn omgeving is opeens verdwenen, de lucht is donker en stormachtig en er rijst een enorm spinachtig wezen op in de verte. Het kleine Hawkins verkeert opnieuw in grote problemen en het heeft iets te maken met het overheidslab dat zich in de bosrijke omgeving van het stadje bevindt.

De kracht van Stranger Things was in het eerste seizoen de mix van horror, avontuur en komedie naast de sterke jaren tachtig-sfeer die werd neergezet. Er worden vele verwijzingen gemaakt naar de populaire cultuur van het decennium, zoals de muziek van The Clash en de films Star Wars en ET. De opzet heeft veel weg van Stephen Kings It, waarin ook een groep kinderen in een klein Amerikaans stadje het opneemt tegen een monster. De makers van de serie, Matt en Ross Duffer, oftewel The Duffer Brothers, steken deze inspiratie niet onder stoelen of banken. Toevallig speelt Finn Wolfhard, Mike in Stranger Things, ook een belangrijke rol in de remake van It die dit jaar is uitgekomen. De succesvolle mix van genres en sfeer komt in seizoen twee net zo sterk terug.

Karakters op queeste
In het nieuwe seizoen komen er een aantal nieuwe karakters kijken: Joyce haar nieuwe vriend Bob (Sean Astin), het nieuwe meisje op school “Mad” Max (Sadie Sink), en haar stiefbroer Billy (Dacre Montgomery). Deze uitbreiding van de cast voegt gelukkig echt wat toe aan het plot, zoals hoe de roodharige Max de puberharten van Lucas en Dustin op hol brengt. Bob is klungelig maar tegelijk charmant en blijkt een onverwachte held. Bad guy Billy neemt de rol van de menselijke pestkop met verve over van Steve (Joe Keery). Naast de nieuwe personages leren we ook de karakters uit het eerste seizoen beter kennen. Zo gaan we nog dieper in op het personage Eleven/Jane. Interessant, want Eleven is een gekweld maar zeer krachtig karakter. Haar emoties lijken haar bovennatuurlijke gaven alleen maar krachtiger te maken. Elevens zoektocht naar haar afkomst en zichzelf brengt wel even de spanning van de serie tot halt. Het algemene plot lijkt naar een climax op te bouwen, maar dan wordt de focus plotseling naar Elevens queeste verplaatst, en gaan we van horror naar drama. Dit komt het achtbaaneffect van de serie niet ten goede.

Een andere kanttekening bij het tweede seizoen is dat het mysterie uit het eerste seizoen een beetje mist. In seizoen een ontdekten we elke aflevering iets meer van wat er aan de hand was in Hawkins, waardoor je als kijker op het puntje van je stoel zat. Het meeste mysterie is al uit de doeken gedaan in seizoen een en daarom ontbreekt het effect van de onwetende kijker in het nieuwe seizoen. Dit gebrek wordt echter gecompenseerd door een nog groter en intelligenter kwaad, een grotere cast en minstens zoveel spanning.

Doekje voor het bloeden
Al met al is Stranger Things 2 minstens zo spannend en grappig als het eerste seizoen. De vijand is groter, er zijn nieuwe karakters, de bestaande personages worden verder uitgediept en de ode aan de jaren tachtig van de gebroeders Duffer is onverminderd groot. Als kers op de taart komt Netflix nu ook met een Beyond Stranger Things waarbij in zeven afleveringen met de makers en de acteurs over de nieuwe afleveringen wordt gesproken. Een hoop achtergrondinformatie en inspiratie wordt met de kijkers gedeeld in deze spin-off. Een zacht doekje voor het bloeden voor de fans die nu weer een jaar moeten wachten op Stranger Things 3.

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen