logo website ANS

 (advertentie)

The Men Who Stare at Goats: gewoonweg geniaal

Plot: Het regiedebuut van Grant Heslov is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Jon Ronson, en zoomt in op een geheime paranormale militaire eenheid genaamd the New Earth Army. Aan het hoofd van dit bizarre leger staat Bill Django (Jeff ‘The Dude’ Bridges), een oorlogsveteraan die na zijn ervaringen in Vietnam als een losgeslagen hippie door het leven gaat. Zijn filosofie: de vijand moet niet langer met wapens worden bestreden, maar met mind travelling, dodelijke blikken en bizarre martial artstechnieken. Journalist Bob Wilton (Ewan McGregor) raakt geïnteresseerd in de geschiedenis van deze jedi-beweging en volgt een van haar meest talentvolle aanhangers, Lyn Cassady (George Clooney), door weer en wind. Dit, hoe kon het ook anders, met alle hilarische gevolgen van dien.

Plus: Naast een topcast beschikt deze film ook over een arsenaal aan ontzettend flauwe grappen. George Clooney moet bijvoorbeeld aan Ewan McGregor uit leggen wat een jedi precies is. Iedereen die de afgelopen tien jaar niet onder een steen heeft geleefd, weet echter dat de laatstgenoemde acteur de rol van een jedi vertolkt in de Star Wars reeks. Nog zo’n voorbeeld: tijdens een rit door de woestijn presteert Clooney het om zijn auto tegen de enige steen in de wijde omtrek aan te bonjouren. Gebaseerd op het veelvuldige gegiebel in de zaal doen deze melige fragmenten het erg goed, maar voor anderen gaan ze wellicht net iets te fûr.

Min: Aan Ewan McGregor’s tenenkrommende Amerikaanse accent valt gewoonweg niet te wennen. Verder kunnen voorstanders van een coherent verhaal met een duidelijke moraal beter thuis blijven.

Dus: Lekker absurdistisch, totaal fout, om te gieren, het houdt je van de straat.

Film: The Men Who Stare at Goats Regisseur: Grant Heslov Speelduur: 94 minuten Genre: comedy

Deze film draait in Lux.