A Single Man: pijnlijk indrukwekkend

Plot: Het regiedebuut van Tom Ford – inderdaad, de modeontwerper - verbeeldt een dag uit het leven van de alleenstaande homoseksuele George Falconer (Colin Firth, genomineerd voor een Oscar). De professor Engelse literatuur, een man van middelbare leeftijd, begint de ochtend door zichzelf in een keurig zwart pak te hijsen en zijn spiegelbeeld apathisch toe te fluisteren: ‘Just get through the goddamn day.’ Vanwaar deze vreugde? Falconer heeft zijn partner verloren door een tragisch ongeval en is sindsdien al zijn levenslust kwijtgeraakt. Uiteindelijk zal één van de volgende elementen hem uit zijn lijden verlossen: drank, een geweer of een knappe jonge scharrel.

Plus: De verfilming van de gelijknamige roman van Christopher Isherwood wordt gedragen door sterk acteerspel, een indrukwekkende soundtrack en gestileerde beelden van Amerika aan het begin van de jaren zestig. Op de achtergrond speelt de toenmalige vrees voor een Russische aanval, maar is ook een hedendaagse kritiek op de leegheid van het suburbane leven zichtbaar.

Min: Vele close-ups van de gerimpelde gezichten en tragische blikken van hoofdrolspelers Colin Firth en Julian Moore zorgen ervoor dat zelfs trouwe fans er niet omheen kunnen: de steracteurs zijn oud geworden. Dit maakt hen echter niet minder glamorous dan pakweg tien jaar geleden.

Dus: Dat A Single Man in slechts drie weken is opgenomen, is op geen enkele manier merkbaar. Nog lang na het verlaten van de bioscoopzaal zal men rondlopen met de vraag: ‘Ben ik eigenlijk gelukkig?’

Film: A Single Man Regisseur: Tom Ford Speelduur: 101 minuten Genre: drama

Deze film draait in Lux