The Imaginarium of Doctor Parnassus: dromerig vermakelijk

Jozien

Plot: Dr. Parnassus (Christopher Plummer) is een verhalenverteller die met zijn gevolg rondrijdt door Londen en mensen uitnodigt om in zijn ‘imaginarium’ te stappen. Eenmaal binnen zien ze een wereld die hun stoutste dromen waar kan maken. De hedendaagse wereld blijkt echter niet open te staan voor Parnassus’ droomwereld, en er rest hem niets anders dan te leven als een vagebond. Dit is echter niet zijn grootste probleem. In ruil voor onsterfelijkheid heeft hij de duivel, Mr. Nick (Tom Waits), de ziel van zijn dochter beloofd. Deze rekening zal vereffend worden als het meisje, Valentina (Lily Cole), zestien wordt. Temidden van dit alles redt Valentina de mysterieuze Tony (Heath Ledger), die claimt niet te weten wie of wat hij is. Hij sluit zich bij de troep aan en al snel raakt hij betrokken bij het redden van Valentinas ziel, nadat Parnassus een nieuwe weddenschap met de duivel heeft afgesloten.

Plus: Ook al is het niet helemaal de verdienste van regisseur Terry Gilliam, de film heeft een droomcast. Na de dood van Heath Ledger, halverwege de filmopnames, vertolkten Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell de rol. Ondanks dat is de film toch goed tot één geheel gemaakt. Verder spreken de droomwerelden sterk tot de verbeelding. Het contrast tussen de ‘echte’, harde wereld en de wereld waarin dr. Parnassus leeft wordt goed weergegeven en het zet je aan het denken over de hedendaagse maatschappij, waaruit alle fantasie lijkt te zijn verdwenen.

Min: De film komt erg traag op gang en is vrij chaotisch. Clichés worden niet geschuwd, Gilliam brengt bijvoorbeeld een groep Russische bad guys ten tonele, compleet met zonnebril en zwart pak. Daarbij voert Gilliam zijn toespelingen op de dood van Ledger soms erg ver door, bijvoorbeeld als Johnny Depp in de rol van Tony een betoog ophangt over sterren die te vroeg gestorven zijn.

Dus: The Imaginarium of Doctor Parnassus is het zeker waard om te gaan kijken. Verwacht echter geen uitzonderlijke diepgang, maar vooral een vermakelijke film met een hoop mooie mannen.

Film: The Imaginarium of Doctor Parnassus Regisseur: Terry Gilliam Speelduur: 122 minuten Genre: fantasy

Deze film draait in Lux