J'ai tué ma mère: herkenbaar pubergedrag

Plot: Hij houdt van haar. Hij houdt niet van haar. Hij vermoordt haar? In J’ai tué ma mère, oftewel ‘Ik heb mijn moeder vermoord’, probeert de zestienjarige Hubert (Xavier Dolan) het gezag van zijn alleenstaande moeder (Anne Dorval) te ondermijnen. Hij haat haar eetgewoontes, wansmaak en de manier waarop ze haar leven inricht en zich met hem bemoeit. Hij haat haar an sich. Het liefst zou hij van het geld dat hij erfde van zijn oma een appartementje huren en haar nooit meer zien. Moederlief betreurt de opstandigheid van haar zoon en houdt wanhopig vast aan het idee dat ze vroeger zo goed konden praten. Na de zoveelste uitbarsting stuurt ze Hubert uit wanhoop naar een internaat. De woede die vervolgens bij Hubert opborrelt, zou weleens het einde van een gezonde haat-liefdeverhouding kunnen betekenen.

Plus: De herkenbare spanningen tussen ouder en kind zijn op mooie, artistieke wijze in beeld gebracht. Naast het sterke acteer- en regisseerwerk van de pas twintigjarige Dolan, ook hulde aan Anne Dorval, die het karakter van de radeloze moeder fenomenaal neerzet. Om haar foute kledingstukken en gevoel voor stijl mag overigens hardop gelachen worden.

Min: Jammer dat aan iedere film een einde moet komen. Verder kunnen mensen die allergisch zijn voor artyfarty filmtechnieken, Franstalige dialogen of homoseksualiteit beter thuisblijven.

Dus: Superbe! Zeker de moeite waard.

Film: J'ai tué ma mère Regisseur: Xavier Dolan Speelduur: 96 minuten Genre: semi-autobiografisch drama

Deze film draait in Lux