logo website ANS

 (advertentie)

An Education: moralistisch coming-of-age verhaal

Plot: Londen, begin jaren zestig. De zestienjarige Jenny (Carey Mulligan) is een intelligent, braaf schoolmeisje dat hard op weg is om een felbegeerde plek op Oxford University te bemachtigen. Voor haar ware passies - jazzmuziek, beeldende kunst, dromen over een leven in Parijs - heeft ze eigenlijk geen tijd. Hier komt verandering in wanneer de charmante dertiger David (Peter Sarsgaard) op haar pad komt. Hij neemt haar mee in zijn dure wagen en betovert vervolgens de hele familie. Jenny laat haar kans op Oxford schieten - wat is immers het doel van een diploma? - en kiest voor een leven van luxe en genot. Er zit echter een flinke adder onder het gras.

Plus: Het is verbluffend om te zien hoe Peter Sarsgaard (Boys Don’t Cry, Jarhead) er telkens in slaagt om een nieuwe variant van de bad guy neer te zetten. Verder zet de tweeëntwintigjarige debutante Carey Mulligan de rol van de quasi-opstandige tiener met een hoofd vol dromen en twijfels bijzonder goed neer.

Min: De film heeft een sterke opbouw, maar gaat vlak voor het einde compleet tegen de vlakte. Het lijkt wel of de regisseur c.q. scriptschrijver tien minuten voor het slot dood is neergevallen en een halfgare stagiaire verantwoordelijk is geweest voor de afgeraffelde, moralistische afloop.

Dus: Ondanks de veelbelovende ingrediënten geen topfilm, maar zeker een goed alternatief voor het lezen van een middelmatige roman of een middagje Ganzenborden.

Film: An Education Regisseur: Lone Scherfig Speelduur: 95 minuten Genre: drama

Deze film draait in Lux