Vision - aus dem Leben der Hildegard von Bingen: niet doen

Plot: Het is de laatste dag van het vorige millennium en de wereld zal vergaan. Tot grote verbazing van de angstige, streng gelovige Middeleeuwers brengt God hen echter weer een nieuwe dag. Het is in deze tijd dat een jong Duits meisje, Hildegard von Bingen (1098-1179), haar intrede doet in een gemengd Benedictijns klooster. Dit geschenk van God, zoals ze ook wel bekend staat, wordt opgevoed door een liefdevolle non met zelfkastijdingsnijd. Als haar voogd overlijdt, wordt Hildegard verkozen tot de nieuwe abdis. Ze slaat een andere weg in: een van kruidengeneeskunde en muziek als medicijn tegen ziekte, een van filosofische wijsheden, een die breekt met de strenge kledingvoorschriften binnen de kerk. Dit wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen. Daarom richt ze met de steun van God, die zich al sinds haar jeugd aan haar zou openbaren, een eigen klooster op. Spannend? Nee.

Plus: Het is lastig om een pluspunt te verzinnen bij een film waarbij je het liefst meteen weg zou willen lopen. Ik ga het dan ook niet doen.

Min: Sommige films grijpen je meteen bij de strot, maar Vision behoort op geen enkele manier tot deze categorie. De karakters spreken niet tot de verbeelding, de kostuums - met name de verzameling aan gekke hoedjes - zijn belachelijk, onderlinge jaloezie lijkt voornamelijk op verborgen erotische lusten te wijzen en een spanningsboog is volledig afwezig. Het acteerwerk is bovendien zo geforceerd dat het lijkt alsof een groepje amateurs het leuk vond om zich te verkleden en het resultaat vervolgens op beeld is vastgelegd.

Dus: Zomaar een greep uit de dingen die interessanter zijn dan het zien van deze film: schoonmaakdoekjes halen bij de Zeeman, de kattenbak verschonen, een klef bosje lange haren uit het doucheputje verwijderen, bedenken wat je vanavond nu eens zal gaan eten, je moeder bellen. Kortom, je kunt wel wat beters doen.

Film: Vision - aus dem Leben der Hildegard von Bingen Regisseur: Margarethe von Trotta Speelduur: 110 minuten Genre: historisch kostuumdrama

Deze film draait vanaf 2 september in Lux. (Niet gaan!)