logo website ANS

 (advertentie)

Io sono l'amore: klassiek familiedrama

Henk Strikkers

Plot: Een Milanese modemagnaat op leeftijd besluit tijdens een uitgebreid diner zijn opvolging aan te wijzen. De keuze valt op zijn stereotiepe zoon Tancredi Recchi (Pippo Delbono) en kleinzoon Edoardo Recchi jr. (Flavio Parenti). Het zal de laatste keer zijn dat de familie in deze samenstelling aan tafel zal zitten. Al snel overlijdt de pater familias en vertrekt zijn zoon Tancredi naar London om daar het bedrijf te leiden. Wanneer er dan bovendien een spanning blijkt te ontstaan tussen Edoardo's beste vriend en kok Antonio en Tancredi's vrouw Emma Recchi (Tilda Swinton), staat niets een ouderwets familiedrama nog in de weg.

Plus: Wie houdt van een Italiaans sfeertje met veel famiglia, stijl en goed eten, zal zeker aan zijn trekken komen en ook het wisselende camerawerk is voor het genre behoorlijk vernieuwend. Bovendien biedt de rest van de cast Tilda Swinton de mogelijkheid met kop en schouders boven het overige acteerwerk uit te stijgen.

Min: De omschrijving klassiek familiedrama is niet louter positief. Het verhaal hangt meerdere malen van toeval aan elkaar en is ronduit voorspelbaar. Toppunt is dat Emma Recchi toevallig kok Antonio tegen het lijf loopt in San Remo, een stad van 50.000 inwoners. De besneeuwde Noord-Italiaanse straten verraden bovendien een slechte premièreplanning.

Dus: Als je zin hebt in een Italiaanse film zoals deze behoort te zijn, vol van grandeur en tradities van de Italiaanse gegoede klasse, is het gaan de moeite waard. Wie liever geniet van een film met een originele verhaallijn kan echter beter zijn geluk elders beproeven.

Film: Io sono l'amore Regisseur: Luca Guadagnino Speelduur: 120 minuten Genre: Tragedie

Deze film draait in Lux.