The American: Paranoia, geweld en liefde

Rob

Plot: Jack/Edward (George Clooney) is een zwijgzame huurmoordenaar zonder geschiedenis. Hij lijkt niet langer bestand tegen de eenzaamheid en paranoia van zijn beroep, en gaat een affaire aan. Na ontdekking door vijanden, ontvlucht hij Zweden met achterlating van een spoor van lijken. Zuchtend verbergt zijn opdrachtgever (Johan Leysen) hem in een dorpje in de - onlangs door aardbevingen getroffen - Italiaanse bergstreek Abruzzo. Hier wordt hij verliefd op de prostituee Clara (Violante Placido), terwijl de lokale priester (Paolo Bonacelli) door probeert te dringen in zijn zondig hart. Zijn tijd besteedt Jack aan het op maat maken van een wapen voor zijn collega Mathilde (Thekla Reuten), maar ondertussen komen zijn vijanden dichterbij. Als kijker kun je je alleen afvragen: kan Jack zich levend ontworstelen aan zijn gewelddadige wereld en eindelijk de liefde vinden?

Plus: Het vakmanschap van Corbijn toont zich weer. De film is een aaneenschakeling van mooie beelden en perspectieven, zeker de landschappen in de Abruzzen. Het langzame tempo, de stiltes, woeste achtergrond en Clooneys getroubleerde personage zorgen voor een grimmige sfeer. De regisseur weet in de smalle straatjes bovendien schitterend spanning op te bouwen.

Min: Control, het fantastische debuut van Corbijn, was een creatieve explosie van een verhaal dat hij decennia bij zich droeg. Met dit verwachtingspatroon kan The American alleen maar tegenvallen. Hoewel goed gemaakt heeft het niet dezelfde kracht. Een ander punt is dat het uitgangspunt en de thema’s inmiddels niet bijster origineel meer zijn.

Dus: Een visueel schitterende film van een vakman die je een spannende avond bezorgd, en veel ruimte laat voor je fantasie. Helaas begint de psychologie en leven van huurmoordenaars iets te bekend filmterrein te worden.

Film: The American Regisseur: Anton Corbijn Speelduur: 103 minuten Genre: Thriller

Deze film draait in Lux.