logo website ANS

 (advertentie)

The Social Network: Geweldig voor geeks, leuk voor anderen

Henk Strikkers

Plot: Wanneer een sociaal onhandige student wordt gedumpt door zijn vriendin besluit hij aangeschoten een site op te richten waarop mensen uit twee studentes kunnen kiezen welke de mooiste is. Binnen een paar uur legt hij het netwerk van Harvard plat. Tezamen met een aantal jongens van het dispuut The Porcellian ontstaat het idee om een sociaal netwerk te maken waartoe alleen mensen met een harvard.edu-emailadres toegang hebben. Zuckerberg gaat ermee aan de haal en het project kent een ongekende expansie. Binnen de kortste keren hebben tientallen universiteiten toegang tot de site. Als dan eveneens de oprichter van Napster zich er tegenaan gaat bemoeien lijkt succes gegarandeerd. Maar hoe goed valt dit bij zijn zelfbetitelde mede-oprichters en -bedenkers?

Plus: Het verhaal is enorm herkenbaar omdat het verhaal begint met een student met een geniaal idee. Gewoon een student die net zo goed op deze campus had kunnen rondlopen. Daarnaast maakt de onaangepastheid van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg hem aimabel en lijkt Jesse Eisenberg de perfecte geniale nerd neer te zetten.

Min: Het verhaal is waargebeurd en dus zijn de filmmakers beperkt, maar de historievertelling vanuit twee rechtszaken die Mark Zuckerberg aan zijn broek kreeg is weinig origineel. Bovendien mist de film diepgang en moet Justin Timberlake nodig een acteercursus volgen.

Dus: Een totale aanrader voor iedereen die iets nerdy in zich heeft, waaronder ondergetekende. Voor anderen die geïnteresseerd zijn in het succes van Facebook of een leuke avond niet laten verpesten door een gebrek aan diepgang ook een leuke film.

Film: The Social Network Regisseur: David Fincher Speelduur: 121 minuten Genre: Dramadocu

Deze film draait in Lux.