Sint: 5 december zal nooit meer hetzelfde zijn...

Valerie

Nog voordat Sint in première ging was er veel ophef over het idee van een horrorsint. Alleen al de poster van de nieuwe film van Dick Maas was voor velen reden tot protest. Onder andere Nederlandse regisseur Johan Nijenhuis zorgde voor veel commotie door in de media een protestcampagne te starten. Negatieve publiciteit is ook publiciteit. Daar is deze film weer een goed voorbeeld van. Het openingsweekend heeft een recordbedrag opgebracht. Verdient de film Sint evenveel aandacht als de omstreden poster?

Plot: Sint Niklas (Huub Stapel) is een in zonde vervallen bisschop. In de middeleeuwen trek hij met zijn bende dorpen langs om ze plat te branden en uit te moorden. Als de dorpsbewoners in opstand komen en het schip met de Sint en zijn moordlustige makkers verbranden, zweert Niklas wraak. Sindsdien herrijst deze slecht heiligman bij volle maan op 5 december om een compleet bloedbad aan te richten. In 1968 herrees hij voor het laatst en ook dit jaar zal het weer volle maan zijn op pakjesavond. Maar weinig mensen weten van de legende van Sint Niklas. Politieagent Goert (Bert Luppes), wiens familie in ’68 werd uitgemoord, is een van de ingewijden. Samen met Frank (Egbert-Jan Weber) gaat hij de strijd met Sint en zijn ‘pieten’ aan om te voorkomen dat ze de hele stad uitmoorden. 5 december zal nooit meer hetzelfde zijn…

Plus: Niets is meer heilig in Nederland wanneer zelfs onze goedheiligman er aan moet geloven, maar het is mooi hoe Dick Maas met de, toch vrij bizarre, Sinterklaastraditie speelt. Dat het verhaal origineel is, is nog zacht uitgedrukt. Verkoolde rovers met hooivorken als pieten en als pakjesboot een vergane driemaster verschijnen op het grote doek. De film is er duidelijk een voor de fans. Niet iedereen zal op de bloederige moorden, pakweg tien per minuut, kunnen kicken, maar er klinken genoeg geluiden van waardering in de bioscoopzaal. Dick Maas weet wat dat betreft duidelijk waar hij mee bezig is. De hoofden en ledematen vliegen je om de oren, niemand wordt gespaard. En wie had gedacht dat onschuldige Sinterklaasliedjes je de stuipen op het lijf kunnen jagen? Daarnaast is hij ook een meester in het opbouwen van spanning. Je weet precies wat er gaat gebeuren, maar nog steeds schiet je tegen het plafond als opeens een van de gruwelijke pieten verschijnt of een meisje een haard in wordt getrokken. Egbert-Jan Weber heeft een charme waardoor je direct aan zijn kant staat en ook Huub Stapel is sterk doch zwijgend in zijn rol als Sint Niklas.

Min: Alle commotie zorgt voor hoge verwachtingen voor deze thriller. Spanning levert het zeker, maar het plot is zwak. De film werkt van het ene schrikmoment naar het andere en hoewel je blijft schrikken, blijf je niet in het verhaal. Vooral het einde is abrupt en afgeraffeld. Ook het acteerwerk is niet van de kwaliteit die we inmiddels wel van goede Nederlandse films gewend zijn. Dick Maas heeft laten zien dat hij spanning kan opbouwen en mensen kan laten schrikken, maar dat weggelaten blijft er geen film over.

Dus: Een ouderwetse Dick Maas slasher voor de liefhebbers; een spannend, maar onsmakelijk voorbeeld van een slechte Nederlandse film voor buitenstaanders.

Film: Sint Regisseur: Dick Maas Speelduur: 88 minuten Genre: Actie, Horror