logo website ANS

 (advertentie)

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1: Genocide en puberdrama

Valerie

Eindelijk is het tijd voor de langverwachte nieuwe film in de Harry Potter serie. De producenten wilden eer doen aan het zevende en laatste boek en besloten het in tweeën te splitsen. In dit eerste deel worden de vertrouwde gangen van Hogwarts vervangen door wijdse landschappen en worden de lichtvoetige momenten teruggebracht tot een minimum.

Plot: Nu Dumbledore dood is en Voldemort met de dag machtiger wordt, besluiten Harry, Ron en Hermione het heft in eigen handen te nemen. In plaats van terug te keren naar hun geliefde Hogwarts, dat met Snape als schoolhoofd een nederzetting van duistere magie zal zijn, reizen ze het hele land af op zoek naar Voldemorts Horcruxes. Dit zijn voorwerpen waarin hij delen van zijn ziel heeft bewaard en alleen als Harry deze vernietigt, heeft hij kans om Voldemort te verslaan. De reis brengt het drietal naar de meest ongure plaatsen en constant zitten duistere tovenaars hen op de hielen. Met onder andere een inbraak in het bezette Ministerie van Toverkunst, een rampzalig bezoek aan het geboortedorp van Harry en meerdere confrontaties met de onderdanen van Voldemort vraagt de reis erg veel van hun vriendschap, wat tot de nodige spanningen leidt.

Plus: De makers hebben weer alles uit de kast gehaald. Meteen in een van de eerste scènes wordt de complete aandacht van het publiek opgeëist in een haast Matrix-achtige achtervolging. Het is duidelijk dat ervan uitgegaan wordt dat de kijkers net als Harry zijn opgegroeid, dit is geen kinderfilm meer. De film weet met meerdere macabere scènes waarin Voldemort weer eens iemand vermoordt de ernst van de situatie goed over te brengen. Je leeft erg mee met de hoofdpersonages en wanneer de eindtitels verschijnen kun je niet wachten om te zien hoe het met hen en de rest van Potters magische wereld gaat aflopen.

Min: Zoals al het geval was in eerdere films, heeft ook deze Potter een vrij gejaagde sfeer. Het lijkt alsof de makers zo veel mogelijk van het verhaal erin hebben willen stoppen en zelfs de tweeënhalf uur is niet genoeg om alles in kwijt te kunnen. Kleine details zullen door kijkers die het boek niet gelezen hebben gemist worden, waardoor het volgende deel misschien nog moeilijker te volgen zal zijn.

Dus: Heerlijk genieten van de wereld van Harry Potter, maar dan zonder Hogwarts en met lugubere genocide momenten.

Film: Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 Regisseur: David Yates Speelduur: 146 minuten Genre: Actie, Avontuur