New Kids: Turbo!: lomp en dom

Dirk

Niemand zal het succes van New Kids: Turbo! ontgaan zijn. De film bracht op de premièredag al bijna een kwart miljoen euro op, het meest van alle Nederlandse films die ooit in de bioscoop draaiden. Nu, bijna een maand en vele records later, is het tijd te bekijken wat deze kaskraker werkelijk waard is.

Plot: De welbekende aso’s uit het Brabantse Maaskantje hebben door de crisis last van geldproblemen. Ze raken hun baan kwijt en moeten noodgedwongen bij elkaar in een huis gaan wonen. Als ze vervolgens op niet al te zachtzinnige wijze gaan vragen om verhoging van hun uitkering wordt deze tot overmaat van ramp ook nog stopgezet. De mannen komen vervolgens op het briljante idee om nergens meer voor te betalen. Aanvankelijk werkt dit prima maar hoe langer de heren niet betalen hoe meer problemen dit oplevert. Door hun stommiteiten raken ze van de regen in de drup en ontketenen ze bijna een burgeroorlog.

Plus: De lompe humor waarmee New Kids groot is geworden, is duidelijk het uitgangspunt voor deze film geweest. Dit is dan ook sterk uitgewerkt en er is zichtbaar meer tijd en geld aan besteed dan bij de internetfilmpjes. Het publiek ligt daarom constant in een deuk en schreeuwt schaamteloos met de Maaskantse mannen mee. Over the top is de mantra die anderhalf uur lang door de bioscoopzaal schalt. Het is daarom extra knap dat constant gebruik van de succesformule niet voor een overkill zorgt. Er wordt naar een climax gewerkt en dat maakt dat de film tot het einde leuk blijft. Een einde waarbij alles uit de kast wordt getrokken en de bezoekers bijna op hun stoelen staan te joelen.

Min: De verhaallijn is, zoals te verwachten, flinterdun. Telkens als de werkloze Sjonnies bijna iets ergs overkomt worden ze gered door een verdwaalde vrachtwagen die wat mensen doodrijdt. De schrijvers hebben zich er gemakkelijk van af gemaakt door dit soort plotwendingen te gebruiken, maar schijnen hier geen enkele moeite mee te hebben. Daarnaast is het zwak dat halverwege de film 'het geld op is' en de heren zelf in de studio het verhaal verder moeten vertellen. Dit haalt het tempo er flink uit en voegt qua humor weinig toe.

Dus: Top voor New Kids fans die houden van de lompe stijl en niet malen om een zwak verhaal.

Film: New Kids: Turbo! Regisseur: Steffen Haars en Flip van der Kuil Speelduur: 87 minuten Genre: komedie, aktie