logo website ANS

 (advertentie)

Loft: overspel en moord in rijk Amsterdam

Dirk

Plot: Vijf welgestelde vrienden huren onder leiding van architect Matthias een loft aan het IJ in Amsterdam. In dit chique onderkomen kunnen ze in alle rust, zonder hun vrouwen, van bil gaan. Talloze vriendinnetjes en minnaressen worden meegenomen naar het appartement en de heren voelen zich als God in de upper class. Tot op een winterochtend een lijk wordt gevonden in de loft. Het is een vrouw en ze ligt zwaar verminkt op het bed. Niemand van de vrienden lijkt te weten wie ze is, maar als de heren eindelijk open kaart spelen blijkt dat ze allemaal wat te verbergen hebben.

Plus: Door de opbouw van het verhaal word je echt meegetrokken met de angst van de mannen. Ze zijn bang de bak in te gaan, maar nog banger dat hun huwelijk kapot gaat. Daardoor zijn de gedachten en handelingen van de heren goed te begrijpen en komen ze natuurlijk over, zonder dat dit het gedrag van de hoofdrolspelers goedkeurt. Hierdoor blijft de film, zoals het een goede thriller betaamt, tot het einde spannend.

Min: Zoals veel Nederlandse films die de afgelopen tijd op het witte doek te zien waren, speelt ook deze zich af in de yuppenwereld. Het gaat wederom om de architecten en psychologen die bakken met geld hebben en hun vrouwen die de belichaming zijn van de moderne, hippe carrièremoeder. Door deze setting, compleet met snobistische feestjes, lijken al deze films veel op elkaar. Daarnaast is het plot uiteindelijk wat vergezocht. Alsof de regisseur zich in allerlei bochten probeert te wringen om maar voor een origineel einde te zorgen.

Dus: Een prima thriller met een hoop bekende acteurs, maar volgende keer mag het yuppengehalte wat lager.

Film: Loft Regisseur: Antoinette Beumer Speelduur: 108 minuten Genre: thriller