logo website ANS

 (advertentie)

Wasted Youth: slepend en beklemmend

Jozien

Op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het Griekse Wasted Youth dit jaar de openingsfilm. De productie van het duo Argyris Papadimitropoulos en Jan Vogel is tevens genomineerd voor de Tiger, de filmprijs van het festival. Het verhaal is geïnspireerd door het voortslepende conflict tussen de politie en de jeugd in Griekenland, waarbij een vijftienjarige jongen door een agent werd doodgeschoten.

Plot De film verslaat een verzengend hete dag uit het leven van de zestienjarige Harris en de politieagent Vasilis, beiden inwoners van Athene. Harris is een typisch skatende puber die zijn dagen vult met rondhangen, alcohol drinken en zijn vriendin smeken om seks. Zijn moeder ligt in het ziekenhuis en met zijn vader maakt hij alleen maar ruzie. Vasilis gaat gebukt onder een zware midlifecrisis en is vervreemd van zijn vrouw en dochter. Daarnaast zorgt hij voor zijn demente moeder. Hij voert verder nauwelijks iets uit en geeft de wereld de schuld van zijn ellende. Het noodlot arrangeert een treffen tussen de twee, met rampzalige gevolgen.

Plus De verzengende hitte, het trage isolement van Vasilis, de verveling van Harris: Wasted Youth is een zeer sterke schets van de problemen in Griekenland. Het onbegrip tussen het gezag en de jongeren komt op de kijker als onvermijdelijk over. De mooie beelden van het Griekse leven en het natuurgetrouwe acteerwerk zijn ook pluspunten: alle jongeren in de film zijn amateurs en dat maakt de film zeer realistisch.

Min Het saaie leven in Athene wordt zo natuurgetrouw weergegeven, dat de kijker er niet aan ontkomt zelf ook verveeld te raken. Het is lang wachten op een climax en bijzondere gebeurtenissen zijn schaars. De onrust groeit sterk tijdens de film en wordt na ongeveer een half uur beklemmend voelbaar. De film is dan ook een lange zit en zeker niet geschikt voor een avondje achteroverleunen op de bank.

Dus Een interessante inkijk in de broeierige leefomstandigheden in Griekenland, maar allerminst een simpel vermakelijke kijkervaring.

Film: Wasted Youth Regisseur: Argyris Papadimitropoulos en Jan Vogel Speelduur: 98 minuten Genre: Arthouse