logo website ANS

 (advertentie)

Les Amours Imaginaires: gestileerd liefdesverdriet

Jozien

Les Amours Imaginaires is een van de paradepaardjes van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Voorafgaande aan het festival toerde het nieuwste geesteskind van de jonge regisseur Xavier Dolan langs de Nederlandse bioscopen. Dolan, tevens hoofdrolspeler in de film, maakte eerder al furore met de film J'ai tué ma mère, waar hij driemaal mee in de prijzen viel in Cannes. En dat terwijl hij pas 21 lentes jong is. Ook Les Amours Imaginaires oogstte internationaal al veel lof.

Plot: De jonge en hippe Marie en Francis ontmoeten op een feestje de mysterieuze Nicholas. Hoewel ze eerst allebei claimen dat hij hun type niet is, raken ze steeds meer in de ban van de blonde adonis. Hij blijft echter vaag over zijn bedoelingen en gevoelens, maar sleept hen wel steeds meer mee in wat een draaikolk van emoties wordt. De situatie forceert scheurtjes in de eens zo hechte vriendschap tussen Marie en Francis. Nicholas houdt zich ondertussen van de domme en geniet simpelweg van alle aandacht, tot de driehoeksverhouding onhoudbaar wordt.

Plus: Ook al is er niet echt een enerverende verhaallijn te bespeuren, de film wordt geen moment saai. Een aantal scènes wordt in slowmotion afgespeeld, waarbij de rook uit de ontelbare hoeveelheid sigaretten die wordt gerookt tergend langzaam wordt in- en uitgeademd. De rest van het verhaal bestaat veelal uit dialogen. Ook heeft Dolan een aantal intermezzo's ingevoegd, waarin de vrienden van Marie en Francis vertellen over hun liefdesleven. Hierdoor is de film tegelijk een ode aan de liefde en een schets van de destructieve werking ervan. Ook de briljante soundtrack draagt bij aan het succesvolle eindresultaat. De meest opvallende muzikale begeleiding is de Franstalige versie van Bang Bang van Cher.

Min: De gestileerde beelden en andersoortige opsmuk maken de film op het randje van over the top. Voor wie hier niet zo veel mee heeft kan de hoogdravende stijl gaan irriteren.

Dus: Een geweldig romantisch drama, dat tevens een lust voor het oog is.

Film: Les Amours Imaginaires Regisseur: Xavier Dolan Speelduur: 95 minuten Genre: Romantisch drama