Blue Valentine: aangrijpend en realistisch drama

Lotte

Plot: Een jong koppel ziet hun huwelijk langzaam aflopen. Dean (Ryan Gosling) is een thuisblijvende vader en schilder. Voor hij de beminnelijke Cindy leerde kennen was hij niet van plan ooit te trouwen of kinderen te krijgen. Als hij haar voor het eerst ziet is hij echter op slag verliefd en ze beginnen een hartstochtelijke relatie. Cindy (Michelle Williams) studeert medicijnen, heeft ongelukkig getrouwde ouders met veel ruzie en een vervelende ex. Als ze onopzettelijk zwanger raakt van Dean, besluit het verliefde stel te trouwen en hun dochter Frankie (Faith Wladyka) samen op te voeden. Jaren later is alles anders. Blue Valentine schakelt van de worsteling met huidige problemen moeiteloos over op flashbacks van de verlopen liefdesverhouding. Redden ze hun huwelijk of blijkt dat ze toch te jong en naïef in het bootje zijn gestapt?

Plus: Zowel Ryan Gosling, als Michelle Williams hebben een Golden Globe nominatie gekregen voor hun rol in Blue Valentine. Williams ontving tevens een Oscarnominatie als beste actrice. De vloeiende overgang van het zeer romantische begin naar het later onzekere huwelijk sleept je mee in het herkenbare proces. Ook het buitengewone acteerwerk laat je jezelf identificeren aan de karakters. De vertederende relatie tussen vader en dochter en tevergeefse pogingen van Dean om hun seksleven leven in te blazen, roepen een hevig gevoel van sympathie op.

Min: Blue Valentine spreekt als zoveelste drama over een brekend huwelijk weinig aan maar de originaliteit en contrasten maken de film toch niet standaard. De realistische filmwijze zorgt voor ongemakkelijke discussies tussen Cindy en Dean en de irritatie tussen de twee wordt na een tijdje vervelend. Gelukkig wordt de sleur onderbroken door de spannende terugblikken. De ruwe seksscènes versterken de onrustige sfeer in de moeizame relatie tussen Cindy en Dean.

Dus: Twee aantrekkelijke acteurs op hun best in een realistisch filmdrama dat nog dagen erna zowel positieve als negatieve herinneringen zal opwekken.

Film: Blue Valentine Regisseur: Derek Cianfrance Speelduur: 112 minuten Genre: Drama / Romantisch

Deze film draait in Lux