The King's Speech: b-b-briljante Colin Firth

Eva-Marijn

Plot: De zoon van de Britse koning George V, hertog Albert George (Colin Firth), wordt al van jongs af aan geteisterd door een spraakgebrek. Van nationale toespraken breekt het zweet hem uit, waardoor zijn gestotter niet minder wordt. Na vele onvruchtbare pogingen bij verschillende artsen, komt zijn vrouw op het spoor van de Australische Lionel Logue (Geoffrey Rush). Zijn zeer onconventionele en haast onbeleefde manier van werken wordt niet direct geaccepteerd door Bertie, zoals de hertog door familie en tevens door Lionel wordt genoemd. Toch lukt het hem langzaam maar zeker om tot Bertie door te dringen en zelfs een gelijkwaardige vriendschap op te bouwen. Nadat de koning overlijdt, neemt Berties broer Edward VIII (Guy Pierce) de macht over. Zijn onverantwoordelijke houding en de keuze voor een vrouw die niet geaccepteerd wordt, laten hem al snel aftreden. Het volk is wanhopig op zoek naar een goede leider, wanneer Hitler de macht in handen neemt en de oorlog zijn intrede maakt. Bertie heeft geen keus en wordt tegen zijn zin in gekroond tot koning George VI. Met de hulp van Lionel slaagt hij erin een haast vloeiende radiospeech te houden, waarmee hij zijn stotteren overwint. Hij klinkt niet alleen overtuigend, maar bewijst zich ook als zeer belangrijke steun voor zijn volk.

Plus: Deze film, geïnspireerd op een waar gebeurd verhaal in het Groot-Brittanië van de jaren dertig, heeft niet voor niets vier Oscars gewonnen. Naast een Oscar voor de beste film, beste regisseur en beste originele script, heeft Colin Firth met recht de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol mogen ontvangen. De voortdurende innerlijke strijd die hij laat zien, is echt voelbaar. Zijn Koninklijke uitstraling slaat regelmatig totaal de andere kant op. Onzekerheid, angst en uiterste frustratie vanwege de woorden die hij niet over zijn lippen krijgt, weet hij ontzettend geloofwaardig neer te zetten. Gecombineerd met een flinke dosis zelfspot is zijn personage meelijwekkend. Hoewel zijn grapjes namelijk regelmatig voor een lachsalvo zorgen, voel je immers tegelijkertijd de triestheid ervan. Met deze rol heeft Colin Firth zichzelf overtroffen.

Min: De typecasting van de oudere broer van Bertie is niet erg geslaagd. Hij lijkt juist jaren jonger dan Colin Firth en is daarmee niet erg geloofwaardig. Hoewel zijn onverantwoordelijke gedrag wel strookt met een jeugdige uitstraling, hadden ze toch beter voor een wat oudere womanizer kunnen kiezen zoals bijvoorbeeld Chris Noth.

Dus: Een prachtig, ingrijpend en vernieuwd drama waarna je neigt naar een luid applaus en een staande ovatie.

Film: King’s Speech Regisseur: Tom Hooper Speelduur: 118 minuten Genre: Historisch drama

Deze film draait in Lux