logo website ANS

 (advertentie)

Go Short: het neusje van de korte zalm (1)

Henk Strikkers

De derde editie van Go Short was net zoals de vorige twee de meest succesvolle tot nu toe. Het Nijmeegse festival rond de korte film heeft zichzelf naast een goed festival ook ten doel gesteld de korte film niet langer het ondergeschoven kindje van de filmwereld te laten zijn. 280 films werden geselecteerd uit een enorm veelvoud aan inzendingen, waaronder succesvolle shorts als Parade van Jean-Emmanuel Lyet en Incident by a bank door Ruben Östlund. Naast de grote namen van de korte film, werden dit jaar de animatietechniek stop-motion en de Portugese korte film in het bijzonder uitgelicht.

ANS bezocht een blok fictiefilms en The Best of Go Short en zal vandaag en morgen mini-recensies posten, soms met een trailer, soms met de hele film. Vandaag: The Best of Go Short 2Parade - Jean-Emannuel Lyet (2009, 8 minuten) Plot Een persoon gebruikt al zijn fantasie en de kleurrijke voortspruitselen daarvan om de vrouw van zijn dromen voor zich te winnen. Plus De animatie is an sich al bijzonder grappig en de muziek past perfect bij de inhoud. Min De inhoud is soms erg lastig te volgen. Dus Lust voor het oog, inhoudelijk middelmatig.

Cristina Molina - ¿Te Vas? (2010, 6 minuten) Plot Een dramatische huwelijksruzie is in het hele woonblok te volgen. Plus Geweldige filmwijze waardoor de rolprent bij tijd en wijlen op een levend schilderij lijkt en bovendien ligt de dramatiek er niet al te dik bovenop. Min De film duurt een halve minuut te lang. Dus Prachtig pareltje.

Fabio Caramaschi - One Way, a Tuareg Journey (2010, 40 minuten) Plot Vertederend portret van een uit Niger gevlucht kind over het leven in zijn nieuwe vaderland. Plus Het beeld van de aimabele jongen en zijn dromen is erg mooi. Min Veertig minuten is te lang voor een korte film en dat heeft verveling tot gevolg. Dus Alhoewel de film meer dan behoorlijk is, is de publieksprijs wellicht iets te veel eer.

Ruben Östlund - Incident by an bank (2009, 12 minuten) Plot Short gebaseerd op waargebeurde overval op een Göteborgse bank van twee nogal knullige daders. Plus Het mislukte misdrijf wordt humoristisch en luchtig gebracht zonder iets aan de wreedheid van de overvallers af te doen. Bovendien is de film technisch perfect. Min De film is vast niet perfect, maar de vinger op de zere plek liggen is moeilijk wanneer die extreem klein is. Dus Zien.

Michael Please - The Eagleman Stag (2010, 9 minuten) Plot Stop-motionfilm over de gedurende het leven afnemende waarneming van tijd en hoe daar iets aan te doen is. Plus Mooie donkere komedie met geweldige beelden. Min Alhoewel ik er zelf geen last van had, waren sommige andere toehoorders nogal flabbergasted en kregen zij de strekking niet mee. Dus Grappig, mooi en niet meer dan terecht dat deze short tot het openingsblok behoorde.

Billy Pols - Plank (2010, 15 minuten) Plot Het leven van talentvolle skateboarder Nassim Guazzaz in 'achterstandswijk' in Spijkenisse die alles over heeft voor een carrière als professionele skateboarder. Plus Groots camerawerk en heerlijk nuchter beeld van de skatewereld zonder Jackassers. Min Het verhaal dat Nassim vertelt is innemend en hier en daar verstoren de filmbeelden dat. Je blijft achter met het gevoel dat een interview wellicht beter was geweest. Dus Goed.