Go Short: het neusje van de korte zalm (2)

Jozien

De derde editie van Go Short was net zoals de vorige twee de meest succesvolle tot nu toe. Het Nijmeegse festival rond de korte film heeft zichzelf naast een goed festival ook ten doel gesteld de korte film niet langer het ondergeschoven kindje van de filmwereld te laten zijn. 280 films werden geselecteerd uit een enorm veelvoud aan inzendingen, waaronder succesvolle shorts als Parade van Jean-Emmanuel Lyet en Incident by a bank door Ruben Östlund. Naast de grote namen van de korte film, werden dit jaar de animatietechniek stop-motion en de Portugese korte film in het bijzonder uitgelicht.

ANS bezocht een blok fictiefilms en The Best of Go Short en zal mini-recensies posten, soms met een trailer, soms met de hele film. Vandaag: Fiction 1

Aquarium - Bård Røssevold (2010, 17 min) (Helaas geen trailer van te vinden) Plot Een doofstom en mensenschuw meisje vindt een bewusteloze man op straat en neemt hem mee naar huis. Langzaam begint ze te wennen aan zijn aanwezigheid en ze wordt verliefd op hem. Plus De pogingen van het meisje om 'normaal' te doen zijn aandoenlijk en stemmen triest. De acteerprestaties van de hoofdrolspeelster zijn geniaal. Min Het einde is open gelaten, maar doet eerder onaf aan dan dat het stemt tot nadenken. Dus Een mooi verhaal over een meisje dat buiten de samenleving leeft.

Bro - Chris Dundon (2009, 18 min) Plot Een jongen verzorgt het grootste deel van de dag zijn gehandicapte broer. Eigenlijk wil hij contact zoeken met de andere jongeren in de stad en met één meisje in het bijzonder. Plus Mooi weergegeven jongerenleed. Min Het verhaal is enigszins cliché. Dus Leuk, maar geen hoogvlieger.

Aglaée - Rudi Rosenberg (2010, 20 min) Plot Door een grap van zijn vrienden wordt Benoît afgewezen door een gehandicapt meisje. Hij blijft tegen wil en dank gevoelens voor haar houden. Plus Het verhaal is bijzonder en de frustratie van Benoît goed gespeeld en begrijpelijk. Min De film is wat traag en de clue vrij slap en voorspelbaar. Dus Niet erg bijzonder.

Oppressed Majority - Éléonore Pourriat (2010, 10 min) Plot Een man leeft in een maatschappij waar vrouwen de baas zijn en maakt mee wat vrouwen in sommige landen nog dagelijks meemaken. Plus Een sterk beeld dat aanzet tot nadenken. Min Op een aantal punten gaat het wat mij betreft niet ver genoeg en worden vooral de clichés van onderdrukking getoond. Dus Erg goed, maar niet extreem genoeg.

Hair - Julien Hallard (17 min) Plot Een langharige muzikant verliest langzaam zijn handelsmerk, zijn haar. Hij zoekt zijn vader op om zijn voorland te zien. Plus Erg grappig en mooi gemaakt. Min Het enige minpunt dat te noemen is, is dat het langer had mogen duren. Dus Een geniale korte film.