logo website ANS

 (advertentie)

The Tree of Life: Meer poëzie dan film

Mickey

Plot: Van een plot kun je eigenlijk niet spreken. In The Tree of Life draait het immers niet om het vertoonde verhaal, maar meer om de existentiële en alomvattende vragen die op de kijker worden afgevuurd. Waarom bestaan we? Waarom is er onrecht? Bestaat god? Zo ja, in welke vorm? Dit schiet allemaal door het hoofd van Jack (als volwassene gespeeld door Sean Penn) wanneer hij terugkijkt op zijn jeugd in de jaren vijftig. Deze werd bepaald door zijn vrolijke, gelaten moeder (Jessica Chastain), zijn erg strenge maar liefhebbende vader (Brad Pitt) en door het geloof. Zijn leven verloopt zorgeloos tot hij aan het eind van zijn kinderjaren wordt geconfronteerd met de duistere kanten van het leven. Hij vraagt zich af hoe god zulke wrede dingen toe kan laten en begint te experimenteren met ondeugd (‘Als u niet goed bent, waarom zouden wij het dan zijn?’). Tussendoor laat regisseur Terrence Malick de wereld in al zijn facetten zien – onder meer door een intermezzo van een halfuur waarin het ontstaan van de Aarde en het leven wordt getoond.

Plus: Voor het opnemen van The Tree of Life is slechts gebruik gemaakt van één camera. Desondanks weet Malick dankzij de verbluffende beelden en met behulp van de indrukwekkende soundtrack van Alexandre Desplat het meest alledaagse tot kunst te verheffen. Beelden van de grootsheid van het heelal en het ontstaan van werelden worden afgewisseld met shots die wonderbaarlijkheid van de geboorte –het ontstaan van leven – tonen. Tekenend: Na afloop bleef het publiek een minuut lang verbluft zitten. Overigens verdient ook het zeer overtuigende optreden van Brad Pitt als harde vader een pluim.

Min: Malick studeerde filosofie summa cum laude af aan Harvard. Dat is te merken. De regisseur maakt het de kijker niet makkelijk. Scènes je in andere films bij de hand nemen en je door het verhaal leiden, worden in The Tree of Life weggelaten. Daardoor komt de rolprent meer over als een ingewikkeld stuk poëzie dan als een film. Niet geschikt dus als ontspannen bios-bezoek voor het stappen of als luchtig eerste afspraakje.

Dus: Een absolute must see voor mensen die meer zoeken dan standaard filmplotjes.

Regisseur: Terrence Malick Genre: Drama/Sci-Fi Speelduur: 138 minuten

Deze film draait in LUX