Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: Rush (2013)

ANS kijkt: Rush (2013)

door Redactie

Formule 1 is anno 2015 hot in Nederland. Max Verstappen rijdt het snot voor de ogen van coureurs die al in de koningsklasse van de autosport zaten toen Verstappens tanden nog moesten doorkomen. Maar de meest prestigieuze raceklasse krijgt de afgelopen jaren de kritiek te verduren dat het allemaal te veilig en te gemakkelijk is geworden. Veel fans die de sport al een lange tijd volgen, verlangen terug naar de jaren ’70, toen James Hunt en Niki Lauda de baan beheersten. De film Rush laat mooi zien hoe de Formule 1 eruit zag in de tijd van plateauzolen en disco, waarbij de rivaliteit van deze twee grootse coureurs centraal staat.

Verstand versus hart
Regisseur Ron Howard, bekend van onder andere Apollo 13 en A Beautiful Mind, brengt duidelijk in beeld hoe verschillend de twee Formule 1 coureurs zijn. Niki Lauda, gespeeld door Daniël Brühl, is een Oostenrijkse coureur die nogal statisch en rationeel overkomt. Hij racet met zijn verstand en probeert het optimale uit zijn racewagen te halen door te zoeken naar de ultieme afstellingen. Hij rijdt in de Formule 1 om te winnen. De Britse James Hunt, gespeeld door Chris Hemsworth, is precies het tegenovergestelde van zijn Oostenrijkse rivaal. Hij racet met zijn hart en geniet van het glamourleven dat de koningsklasse te bieden heeft.

Al vanaf het begin van de film merkt de kijker dat de twee tegenpolen totaal niet door een deur kunnen. De coureurs bestoken elkaar zowel op als buiten de baan en worden naarmate hun carrière vordert elkaars grootste rivalen. Dat komt het meest tot uiting in 1976, wanneer beide coureurs een kans hebben op de wereldtitel. Dit jaar staat centraal in de film.

Vriend of vijand?
Howard is dichtbij de historische waarheid gebleven en brengt de races realistisch in beeld door een combinatie van computeranimatie en zelf geschoten filmbeelden. Het enige aspect in de film waarbij hij zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten, is de rivaliteit tussen de coureurs zelf. Hij zet Lauda en Hunt vanaf het begin neer als twee rivalen, terwijl de twee in werkelijkheid vrienden waren. In het begin van hun racecarrière deelden ze bijvoorbeeld een appartement en konden ze goed met elkaar overweg. Uiteindelijk komt in de film wel naar voren dat de rivaliteit tussen Lauda en Hunt buiten de baan bekoelde en ze wederzijds respect voor elkaar kregen. De kern van het plot is dus door Howard opgeblazen. Dat neemt niet weg dat Rush een van de betere films is binnen zijn genre. Als jouw hart loopt op smeerolie en benzine is deze film zeker een aanrader.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen