Home CultuurANS luistert ANS luistert: The Shins – Oh Inverted World

ANS luistert: The Shins – Oh Inverted World

door Redactie

The Shins zijn voornamelijk bekend van het nummer New Slang dat in veel tv-spotjes terugkeert. In 2002 gebruikte fastfoodketen MacDonalds het nummer bovendien in een advertentie voor de Olympische Winterspelen. Ook het het Ministerie van Buitenlandse zaken waagde zich in 2012 aan het nummer in een postbus 51-spotje. The Shins hebben echter een stuk meer in petto dan wat ondersteunde achtergrondmuziek.  

Soundtracksterren
Toen het nummer New Slang van het album Oh Inverted World een prominente rol kreeg in de film Garden State (2004), kreeg de band pas echt succes. In de film wordt gezegd dat het nummer ‘je leven zal veranderen’. Toen de film uitkwam was het album al drie jaar oud, maar er ontstond een hele opleving rondom het debuut van deze mannen. ‘We toerden bijna alleen als de soundtrack van die film’, vertelde zanger James Mercer in 2007. Tot op de dag van vandaag – drie albums verder – is New Slang veruit hun bekendste nummer. Gek is dat niet: de intro van het nummer kan zo worden mee ge-oeh-t, de voortdenderende up- en downstrokes van de gitaar weerklinken uren door in je oorschelpen en de bijna dromerige zanglijn zal je brein niet snel verlaten.  

Jaren 60-band?
Muziekblad Rolling Stone complimenteerde de band op hun site met ‘het onder de aandacht brengen van de poptraditie van de jaren 60 bij een nieuwe generatie’, waarbij het tijdschrift namen als The Beatles, The Zombies en The Beach Boys noemde. Behalve het voorzetsel, vind ik dit persoonlijk een erg vergezochte vergelijking. The Shins hebben een modern geluid en klinken naar mijn mening in de verste verte niet als een jaren 60-band. The Shins pakken uit met afwisselend een vrolijke synthesizer, opgewekte bliepjes en echoënde riffs.Het nummer Girl on the Wing demonstreert dat geluid duidelijk. Hoewel The Beatles ook fan waren van de nodige toeters en bellen, is het toch totaal andere koek. Dit komt mede doordat in The Shins een duidelijke invloed uit de indiepop hoorbaar is.

Instrumentaal experiment
Het experimenteren met verschillende geluiden weerklinkt door heel het album en ook de afsluiter is geen uitzondering. Onder andere een zacht klinkend fluitje, xylofoon, harmonica, piano en zelfs een beetje trompet zijn te horen in The Past and Pending. Uit de peinzende teksten blijkt bovendien dat Mercer’s wereld duidelijk op zijn kop stond toen hij het album schreef. Deze teksten, samen met de weemoedige zang en het originele gebruik van instrumenten, zorgen ervoor dat The Shins shinen op dit album. Ik zie ze zo nog in een aantal reclamespotjes verschijnen.  

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen