Weekendtip: koffie proeven bij Coffyn

Het weekend: de kater eruit slapen, die opdracht afmaken waarvan de deadline al is verstreken of ’s avonds naar de zoveelste herhaling van Friends staren. ANS-Online geeft elke twee weken een doldwaze tip om wel iets van je weekend te maken. Deze keer: een bakkie doen.

Wat: pleur proeven Tijd: dinsdag t/m zondag Prijs: 8 euro p.p.

De hele familie komt op bezoek met moederdag, maar je zit met je handen in het haar voor een leuke gezamenlijke activiteit. Geen nood, want hier volgt de moederdagtip bij uitstek. Op de eerste verdieping van het op een na oudste gebouw van Nijmegen, de Commanderie van St. Jan, bevindt zich namelijk koffiebranderij en proeverij Coffyn. De koffiefanaten bieden doordeweeks en in het weekend groepsarrangementen aan om met het hele gezin het zwarte goud te proeven en uitleg te krijgen over de smaak en herkomst van verschillende soorten koffie.

Coffyn biedt zowel proeverijen als workshops aan. Tijdens deze demonstraties, die minimaal een uur duren, wordt het gehele proces van boon tot kopje uit de doeken gedaan. De geschiedenis begint bij het eerste bakkie troost in Ethiopië en voert je mee langs op cafeïne trippende monniken en uit de uitwerpselen van katten vervaardigde koffie. Coffyn krijgt rauwe koffiebonen, allemaal voorzien van Max Havelaar-keurmerk, uit alle windstreken aangevoerd en neemt het branden, malen en zetten van de koffie geheel voor eigen rekening. Net als bij wijn heeft het klimaat waarin de bonen worden verbouwd een grote invloed op de smaak, maar ook de methode van het zetten is bepalend. Bezoekers krijgen de gelegenheid al deze verschillen zelf te proeven.

Afgezien van de verschillende arrangementen is Coffyn vanwege de sfeervolle locatie en het adembenemende uitzicht over de Waal ook een bijzonder aangename plek om gewoon eens wat te drinken. De bediening bestaat grotendeels uit mensen met een handicap en alle producten op de kaart zijn op eerlijke en verantwoorde wijze geproduceerd. Welke moeder zou hier nu niet voor zwichten?