Loading...
Je bevindt je hier:  Home  >  Nederland  >  Huidig artikel

Rechtenstudies ondermaats

Door   /   29/03/2012  /   5 Comments

In september 2010 zijn door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisaties Nederlandse WO-rechtenstudies onder de loep genomen. De resultaten zijn niet best: slechte begeleiding en matige scripties voeren de boventoon.

Het aantal studenten per rechtendocent blijkt erg hoog. In Tilburg en Maastricht valt het met respectievelijk 29 en 34 juristen in spe per docent nog mee, Groningen en Rotterdam doen het met 52 en 53 studenten voor iedere docent ronduit slecht. Ook de bekeken scripties laten te wensen over. Bij de Universiteit van Tilburg was sprake van ‘onvoldoende juridisch en Nederlands taalgebruik’, in Amsterdam werd zelfs de helft van de onderzochte schrijfsels als onvoldoende beoordeeld.

Toch zijn alle opleidingen als voldoende beoordeeld, wat volgens ScienceGuide te maken heeft met een aangeboden ‘side letter‘ die de opleidingen een grondige heroriëntatie opdraagt. Desondanks wordt vanuit Den Haag geschrokken gereageerd. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft al laten weten aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Zijlstra te vragen of het onderwijs aan de rechtenfaculteiten de titel hoger onderwijs waardig is.

    Print       Email
 
 • http://twitter.com/JoepBC Joep Bos-Coenraad

  Is dit gegeven niet al zo oud als de weg naar Rome?

  Mooi citaat uit het originele artikel overigens: “Het doet pijn aan je ogen als je deze visitatierapporten en de accreditatiebesluiten leest. Matigjes, maar vooruit maar weer.”

 • Pepijn Eymaal

  Is er ook een rapport over de rechtenstudie van Nijmegen?

 • http://twitter.com/MickeySteijaert Mickey Steijaert

  In hetzelfde onderzoek is ook de rechtenfaculteit van de RU beoordeeld. Daarover valt echter niets te lezen in de verschillende nieuwsberichten en het onderzoeksrapport zelf is zowel op de site van de NVAO als die van QANU (de stichting die het onderzoek heeft uitgevoerd) onvindbaar. We zijn dus helaas afhankelijk van het Hoger Onderwijs Persbureau, dat het nieuws de wereld in heeft geholpen.

 • Hermelijn

  Misschien kan je gewoon eens bellen naar de NVAO of QANU? Zij weten vast meer. Ik heb de NVAO ook wel eens gebeld, er werken erg vriendelijke mensen.

 • Pepijn Eymaal

  http://www.ru.nl/rechten/studenten/faculteit/vm_nieuws_en_agenda/nieuwsberichten/@845766/decaan-faculteit/

  Het schijnt, de preek voor eigen parochie gelovend, betrekkelijk mee te vallen bij ons. Misschien is het niet voorkomen in de nieuwsberichten daarvan een bevestiging…