Loading...
Je bevindt je hier:  Home  >  Nederland  >  Huidig artikel

[UPDATE] Steeds minder geld voor onderzoek

Door   /   11/04/2012  /   3 Comments

Het Rijk geeft in de aankomende jaren een fors bedrag minder uit aan wetenschappelijk onderzoek. Dat concludeert het Rathenau Instituut in haar Voorpublicatie Totale Onderzoek Financiering. De voorpublicatie werd openbaar gemaakt vanwege mogelijke extra bezuinigingen van het kabinet.

In 2016 zal het potje voor wetenschappelijk onderzoek 4,4 miljard euro bedragen, ruim 700 miljoen euro minder ten opzichte van 2010. Op de ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) en Infrastructuur en Milieu (I&M) vallen de hardste klappen. Zo is er voor EL&I in 2016 slechts 570 miljoen euro aan onderzoeksgeld beschikbaar waar dat in 2012 nog 862 miljoen is. Bij I&M is het budget in 2016 zelfs gehalveerd ten opzichte van 2012 (van 118 miljoen naar 58 miljoen). In een eerdere inventarisatie in 2011 was het Rathenau Instituut nog positiever over de bezuinigingen, maar toentertijd waren de gevolgen van het Regeerakkoord nog niet meegerekend. Nu zijn de cijfers minder rooskleurig en blijkt dat er nog meer wordt bezuinigd op onderzoek dan gedacht.

De overheid tracht de bezuinigingen enigszins te beperken door een belastingverlaging in te stellen van 500 miljoen euro vanaf 2014. Oorzaken voor de daling van het budget voor wetenschappelijk onderzoek zijn volgens het Rathenau Instituut het aflopen van veel onderzoeksprogramma’s en de bezuinigingen op instellingen waar toegepast onderzoek wordt verricht. En laten dat nu net de instellingen zijn die het kabinet meer wil stimuleren en begeleiden.

Het hele rapport is hier te lezen.

Update: Volgens de regering was de berekening van het Rathenau Instituut incorrect, er werd namelijk niet gekeken naar het extra belastingvoordeel dat bedrijven zullen krijgen bij investeringen in onderzoek. Inmiddels zijn er completere gegevens bekend: in totaal zal er jaarlijks 200 miljoen euro minder worden geïnvesteerd in wetenschap, in tegenstelling tot de 700 miljoen euro die eerder naar buiten was gebracht.

    Print       Email