Home NieuwsNederland Ministerraad keurt experiment flexstuderen goed

Ministerraad keurt experiment flexstuderen goed

door Redactie

Studenten aan de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam mogen binnenkort collegegeld per studiepunt gaan betalen, als zij bijvoorbeeld een studentbestuurder zijn of last hebben van een chronische ziekte. De Ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met een experiment van flexstuderen.

Coalitie voor, oppositie tegen
In december vorig jaar kwamen de coalitiepartijen VVD en PvdA met het idee om flexstuderen voor studenten in het hoger onderwijs mogelijk te maken. Hierdoor zouden ze makkelijker zelf hun onderwijs kunnen inrichten. In eerste instantie kreeg het voorstel felle kritiek vanuit de oppositie. In een debat zag bijvoorbeeld Paul van Meenen, fractielid van D66, de bekostiging per studiepunt als ‘toppunt van rendementsdenken’. CDA-Kamerlid Michel Rog vond het onbegrijpelijk dat de PvdA meeging in het plan van flexstuderen. ‘De heer Mohandis (PvdA) wil datgene wat er op de private markt al is, en wat daar prima werkt, transporteren naar het publiek bekostigde hoger onderwijs. Heeft hij wel door waar hij mee bezig is?’, vroeg hij zich af tijdens het debat.

Minister Bussemaker van Onderwijs zag echter wel heil in het plan van de coalitiepartijen en wilde het ook uitwerken, met de kanttekening dat flexstuderen alleen mogelijk moet zijn voor een beperkte groep studenten. Deze kanttekening is nu opgenomen in het voorstel. Het betalen per studiepunt is volgens het experiment alleen weggelegd voor studenten met een (chronische) ziekte of zorgtaken en voor studenten ‘die extra ambitie buiten hun studie hebben’.

Meer keuzevrijheid
Uiteindelijk heeft de Ministerraad afgelopen vrijdag ingestemd met het experiment van flexstuderen. In het besluit schrijft Bussemaker dat ‘door studenten alleen te laten betalen voor het onderwijs dat zij van plan zijn te volgen, de keuzevrijheid en de zelfontplooiing van de student meer centraal zal komen te staan. Als studenten de regie meer in handen krijgen, hebben zij de ruimte hun studie in te richten op een manier die past bij hun eigen omstandigheden. Dat stimuleert studenten om op langere termijn te plannen en het beste uit zichzelf te halen.’ De Tweede en Eerste Kamer mogen nog reageren op het besluit. De kans is aanwezig dat ook nu de oppositie fel zal zijn.

Twee jaar geleden zocht ANS al uit of flexstuderen wel dé manier is om de druk van de ketel te halen voor sommige studenten. Voor het dit artikel, klik hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen