Home NieuwsNederland [Update] Alleen boete als je ov-jaarkaart misbruikt

[Update] Alleen boete als je ov-jaarkaart misbruikt

door Redactie

Alleen studenten die misbruik maken van hun niet opgezegde studentenreisproduct kunnen voortaan een boete verwachten. Ook wordt de boete verlaagd. Daar heeft de Tweede Kamer afgelopen dinsdag mee ingestemd.

Jaarlijks zetten tienduizenden studenten bewust en onbewust te laat hun studenten-ov stop, waardoor de bedrijven in het openbaar vervoer miljoenen euro’s aan boetes verdienen. De boete voor het onterecht gebruiken van je reisproduct lag eerst op 97 euro per halve maand, maar de Tweede Kamer heeft ingestemd met een verandering van dit bedrag. De eerste halve maand hoeft de misbruiker maar 75 euro als boete betalen, maar daarna moet hij 150 euro boete per volgende halve maand betalen. 

Voorwaarde voor de verandering van de geldstraf is dat alleen degene die nog onterecht gebruik maken van hun studenten-ov de boete moeten betalen en niet de studenten die de trein of bus links laten liggen. Dit betekent wel dat het Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het reisgedrag van de student in de gaten moet houden. Sommige oud-studenten vergeten per ongeluk hun abonnement stop te zetten, maar gebruiken in de tussentijd helemaal niet het openbaar vervoer. Toch moeten ze de boete betalen, omdat ze officieel geen recht meer hebben op het studentenreisproduct. Andere alumni zetten expres hun studenten-ov niet stop, omdat andere ov-abonnementen duurder zijn dan de geldstraf voor het behouden van het studentenabonnement. 

Verder mag de hoogte van de boete niet veranderen voordat de voorlichting rond het stopzetten van het abonnement is verbeterd. Veel studenten missen het mailtje van DUO waarin wordt verteld dat ze hun reisproduct moeten opzeggen, waardoor ze ineens een boete aan hun broek krijgen. De overheid heeft tot januari 2018 de tijd om deze voorlichting te verbeteren.

Update: 19-01-2017, 13.30 uur
De ophoging van de boete voor het niet stopzetten van het studentenreisproduct zal niet voor 1 januari 2018 ingaan, zegt de minister van Onderwijs Jet Bussemaker in een brief aan de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel is hier niet mee van de baan, maar zal op een nog nader te bepalen datum worden ingevoerd. Om de controle op het reizen van afgestudeerde studenten te kunnen uitvoeren, zullen er aanpassingen in de controlesytemen moeten worden gedaan. DUO en de vervoersbedrijven, die deze systemen beheren, kunnen niet garanderen dat de wijzigingen voor 2018 op orde zijn. Hierdoor is de communicatie richting de oud-studenten over het stopzetten van het reisproduct voor die tijd niet mogelijk.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen