Home NieuwsNederland Korting op collegegeld kost student geld

Korting op collegegeld kost student geld

door Redactie

Het werd haast onmogelijk geacht, maar Rutte III heeft het toch voor elkaar gekregen: van de Nederlandse student een melkkoe maken. Om aankomende studenten te matsen met het betalen van hun collegegeld, wordt de huidige generatie studiebollen belast.

In het nieuwe regeerakkoord staat een onverwachte meevaller voor aankomende studenten. Wie aan zijn bachelor gaat beginnen hoeft komend schooljaar maar de helft van het huidige collegegeld te betalen, in totaal 1003 euro. Op het eerste gezicht een genereus gebaar van Den Haag, vooral bedoeld om kinderen van ouders met een laag inkomen aan te moedigen om te gaan studeren. Jongeren die aan de Pabo beginnen krijgen het tweede jaar van hun opleiding ook nog korting op het collegegeld. De halvering zal rond de 200 miljoen euro gaan kosten.

Verandering van de spelregels
Het geld voor deze korting moet echter niet worden gezocht bij de overheid. Studenten moeten zelf opdraaien voor de kosten, aangezien de rente op de studielening wordt verhoogd. Vanaf januari betaalden studerenden helemaal geen rente meer over hun lening, maar volgens het regeerakkoord zijn die tijden voorbij. De overheid maakte in eerste instantie gebruik van een vijfjaarsrente, waarbij de regering voor een lage rente geld kon lenen op de financiële markt. ‘De regering stapt nu over op een tienjaarsrente. Daardoor verandert de rente voor de overheid en daarom ook voor de studieleningen’, vertelt Pieter ten Broeke, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ‘Bij de invoering van het leenstelsel werd er gesproken over gunstige leenvoorwaarden, maar nu verandert de overheid halverwege de spelregels.’

Oneerlijk verdeelde lasten
De vijfjaarsrente hangt samen met een bijzonder gunstig rentetarief voor de regering, dat op -0,23 procent rente staat. Nu er wordt overgestapt op een tienjaarsrente moet de overheid een tarief van 0,58 procent betalen, dus verandert ook de rente die studenten over hun lening moeten betalen. ‘Het specifieke percentage ligt nog niet vast, maar het komt in elk geval hoger te liggen dan nu het geval is. Het totale bedrag dat je extra kwijt bent, hangt vooral samen met de hoogte van je studieschuld’, legt Ten Broeke uit. Met deze verhoging komt er naar verwacht zo’n 200 miljoen euro extra binnen in de staatskas. De studenten die nu studeren zijn dus dubbel de dupe van de plannen van Rutte III, aangezien ze geen korting krijgen op hun collegegeld en extra moeten gaan betalen. ‘Van de halvering van het collegegeld profiteren alle studenten, ook de studenten die niet lenen. Toch wordt de verhoging van de rente op studieschuld alleen betaald door lenende studenten. Dit terwijl lenende studenten dat geld vaak nodig hebben omdat hun ouders bijvoorbeeld niet kunnen of willen bijspringen. Studenten die moeten lenen hebben zo een oneerlijk nadeel ten opzichte van studenten die dat niet hoeven‘, aldus Ten Broeke.

De rente zal (voorlopig) niet waanzinnig de hoogte in schieten, maar lenende studenten draaien wel keihard op voor de kosten van de korting van eerstejaars, terwijl de overheid op dit gebied geen cent investeert. Het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO) spreekt op haar website over ‘symboolpolitiek’ en de LSVb beschreef in een persbericht de korting als ‘een sigaar uit eigen doos’. Ondertussen is de vakbond een petitie gestart waarin ze pleiten voor een halvering van het collegegeld voor alle studenten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen