Home NieuwsNederland Vraagtekens bij investeringen universiteiten

Vraagtekens bij investeringen universiteiten

door Redactie

Universiteiten besteden aanzienlijk minder geld dan beloofd aan kwaliteit van het onderwijs, zo blijkt uit onderzoek van het Rathenau Insituut en de Algemene Rekenkamer. Ze houden zich daarmee niet aan de gemaakte afspraken bij invoering van het leenstelsel.

Dat universiteiten hun beloften niet nakomen, komt mogelijk doordat ze te veel geld moeten betalen voor onderzoeksprojecten voor externe partijen, zoals het onderzoek van het Rathenau Instituut uitwijst. Echter meldt de Algemene Rekenkamer dat het moeilijk te controleren is waar universiteiten het geld aan hebben besteed. Dat gebrek aan transparantie is zorgwekkend, vindt Rhea van der Dong, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ‘Doordat het moeilijk te controleren is waar universiteiten hun geld aan uitgeven, is het ook moeilijk vast te stellen of ze zich wel aan de gemaakte afspraken hebben gehouden.’ 

De afspraak was dat universiteiten 860 miljoen euro zouden investeren in kwaliteit van het onderwijs. Hiervan dient 600 miljoen euro ter compensatie van het verdwijnen van de basisbeurs. Volgens de Rekenkamer is in ieder geval 280 miljoen euro hiervan daadwerkelijk besteed aan verbetering van het onderwijs en 250 miljoen euro niet. Van 330 miljoen euro is het onduidelijk wat ermee is gebeurd. 

Mogelijk is dat geld dus besteed aan onderzoek voor bedrijven en andere externe partijen. Wanneer universiteiten onderzoek voor hen uitvoeren, moeten ze hier zelf ook aan bijdragen, gemiddeld 0,74 cent per euro aan inkomsten. Die inkomsten zijn echter sterk gestegen, waardoor universiteiten steeds meer geld moeten bijleggen. Dat geld kan dus niet meer aan onderwijs besteed worden, terwijl er meer noodzaak is door het toenemende aantal studenten. Aangezien het kabinet ook nog bezuinigingen voor het onderwijs op de planning heeft staan, maakt de ISO zich zorgen over de toenemende druk voor universiteiten. ‘Het onderwijs heeft elke euro hard nodig’, aldus Van der Dong in een persbericht. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen