Home NieuwsNederland VSNU pakt internationale studentendilemma aan

VSNU pakt internationale studentendilemma aan

door Redactie

Steeds meer studenten uit het buitenland kiezen ervoor om in Nederland te gaan studeren. Dit gaat soms ten koste van de onderwijskwaliteit en daarom heeft de Vereniging van Universiteiten (VSNU) maandag een plan voorgelegd aan minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven.

Internationale studenten op Nederlandse universiteiten brengen veel voordelen mee voor de universiteiten meldt de VSNU, zoals het creëren van diversiteit en een ambitieus studieklimaat doordat ze vaker afstuderen binnen de vastgestelde tijd. Toch is het niet alleen maar gunstig, want het budget dat een universiteit ontvangt van de overheid groeit al een tijd niet meer mee met de snelle groei van het aantal studenten. Zo blijft er uiteindelijk per student minder geld over voor goed onderwijs. Daarom wil de VSNU nu de toestroom van internationale studenten gaan inperken en minder actief buitenlandse studenten aantrekken. Andere aandachtspunten in het akkoord zijn het Engelse taalniveau van docenten, het kamertekort en het behoud van Nederlandstalig lesaanbod.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert in een persbericht positief op het akkoord. Rhea van der Dong, voorzitter van het ISO, meldt: ‘Universiteiten zijn lang bezig geweest om zoveel mogelijk internationale studenten naar Nederland te halen, zonder stil te staan bij de gevolgen daarvan. Het is goed dat ze nu even een pas op de plaats maken.’ Van der Dong is echter wel benieuwd hoe de VSNU deze maatregelen concreet wil realiseren. De TU Delft heeft bijvoorbeeld de maatregel genomen om een studentenstop in te stellen die alleen geldig is voor studenten van buiten Europa. Hoewel dit officieel verboden is, zegt Van Engelshoven niet van plan te zijn om maatregelen te nemen, omdat de universiteit het grote aantal buitenlandstudenten op dit moment nauwelijks aankan.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal dit akkoord gebruiken voor de nieuwe internationaliseringsstrategie, die volgende maand wordt gepresenteerd. De Radboud Universiteit (RU) is zelf ook bezig met een plan van aanpak voor internationalisering, dat in juni aan de medezeggenschap zal worden voorgelegd. De titel van het nieuwe strategieplan is al wel bekend: “Radboud International 2025. Quality First!” De RU heeft zich waarschijnlijk laten inspireren door de succesvolle slogan van de Amerikaanse president.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen