Home NieuwsNederland Rechter houdt mogelijkheid voor verdere verengelsing open

Rechter houdt mogelijkheid voor verdere verengelsing open

door Redactie

Vrijdag is uitspraak gedaan in het kort geding dat de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) aanspande tegen de Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente. De rechter weigert een verbod te leggen op verdere verengelsing, maar een concrete uitspraak is nog niet gedaan. Volgens BON laat de rechter daarmee de deur open voor toekomstige rechtszaken.

Het BON hoopte met de rechtszaak de verengelsing van het hoger onderwijs in zijn geheel een halt toe te roepen, maar dat is niet gelukt. De rechter stelt dat de universiteiten in Maastricht en Enschede niet te ver lijken te zijn gegaan, maar laat verder commentaar achterwege. Bovendien beperkt hij zijn oordeel nadrukkelijk tot deze zaak en wil verengelsing dan ook niet bij voorbaat van de hand doen.

Ondanks het feit dat BON heeft verloren, is de vereniging blij met de uitkomst. In een persbericht laat de vereniging weten verheugd te zijn over diverse elementen van de uitspraak. Zo erkende de rechter door de zaak aan te nemen het recht om verengelsing in de rechtbank aan de kaak te stellen. Dit biedt volgens BON mogelijkheden voor de toekomst. Ook ligt volgens BON de vraag of de universiteiten in Maastricht en Enschede de wet hebben gevolgd nog open. Dit zal later door de onderwijsinspectie moeten worden opgehelderd. Hoewel het BON dit kort geding heeft verloren, heeft de rechter al met al genoeg zaken opengelaten die hoop bieden voor de verdere strijd tegen internationalisering.

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) geeft in een persbericht aan de uitspraak te begrijpen, maar waarschuwt voor buitensporige verengelsing. Zoals ook duidelijk wordt uit de Nationale Studenten Enquête, zijn veel studenten dit jaar opnieuw minder te spreken over de kwaliteit van het Engels op hun opleiding. Het ISO benadrukt dat internationalisering goed is, maar op een verantwoorde manier moet gebeuren, zodat het niet ten koste gaat van het onderwijs.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen